"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

nineteen − one =

6 + 11 =

Un articol de Maya

Desi nu ne gandim prea des la acest aspect, oja de unghii poate afecta si ea sanatatea corpului. Potrivit studiilor, majoritatea brandurilor de oja sunt mai periculoase decat ai crede.

Ce spun studiile

ce se intampla dupa ce ti-ai vopsit unghiile

Cercetatorii au examinat de curand un grup de 24 de femei pentru masurarea cantitatii de toxine din corp. In cadrul studiului s-au depistat urme de toxine la fiecare dintre femeile testate. Iar sursa toxinelor a fost una singura: oja pentru unghii. 

La 10 ore dupa aplicarea de oja pe unghii, fiecare dintre participante a fost depistata cu intoxicatie cu trifenil fosfat!

Intr-un studiu de verificare a rezultatelor, acelasi grup de cercetatori a verificat 10 tipuri diferite de oja si a depistat ca 8 dintre ele contineau aceasta chimicala periculoasa, trifenil fosfat. Iar doua dintre aceste 8 nu au precizat pe eticheta produsului existenta acestei substante in compozitia ojei. Asta inseamna ca aprox. 20% dintre ojele existente pe piata ar putea contine o chimicala periculoasa fara sa atraga atentia asupra acestui lucru.

Ce este trifenilul fosfat?

Cel mai mare pericol al trifenilului fosfat (TPHP), este faptul ca deregleaza sistemul endocrin. Cercetatorul principal al studiului, dr. Heather Stapleton avertizeaza: „Exista tot mai multe dovezi ca TPHP afecteaza productia de hormoni, metabolismul, sistemul reproducator si dezvoltarea corporala.”

Pericolul este cu atat mai mare pentru fetele tinere care isi vopsesc zilnic unghiile cu oja, avand in vedere cat de important este echilibrul hormonal la varsta adolescentei si tineretii. Dar TPHP este daunator pentru oricare dintre noi. 

Trifenilul este simultan:

– O neurotoxina (afecteaza cresterea si dezvoltarea corporala)

– O toxina endocrina

– O toxina reproducatoare

– Un iritant si un alergen pentru piele

Alte riscuri

Formaldehida. Formaldehida este un carcinogen binecunoscut, solubil atat in apa cat si in aer. Expunerea la aceasta chimicala poate genera simptome precum iritatii ale gatului, astm si respiratie ingreunata. Persoanele care sufera de boli cronice sunt cele mai sensibile la intoxicarea cu formaldehida.

Toluen

Aceasta chimicala impiedica dezvoltarea copiilor (iar unele teste au depistat existenta sa chiar si in laptele de la san!). In plus, poate irita pielea la contactul direct.


Dibutil ftalat

Unele marci de oja inlocuiesc TPHP-ul cu acest tip de ftalat la fel de periculos. Si aceasta chimicala

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.