"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Multora le place gustul cartofilor, indiferent de felul in care sunt preparati (fierti, copti, prajiti, la cuptor…), unii incluzandu-i aproape la fiecare masa, fara sa constientizeze ca orice exces dauneaza.

 

Un consum de cartofi de patru ori pe saptamana este asociat cu riscul cresterii tensiunii arteriale, in cauza fiind indicele glicemic foarte ridicat al legumei.

 

nu mai consuma in cantitati exagerate cartofi

 

 

Este ceea ce sustin cercetatorii de la “Harvard Medical School”, realizatorii unui studiu asupra a 187.000 de barbati si femei, timp de aproximativ 20 de ani.

 

Rezultatele obtinute sunt foarte limpezi:

 

– mai mult femeile sunt expuse hipertensiunii, cand consuma in mod regulat cartofi.

 

– persoanele consumatoare a 4 portii variate de mancare pe baza de cartofi/ saptamana prezinta 11% risc de crestere a tensiunii, comparativ cu cele care practica obiceiul alimentar cel putin o data pe luna.

 

– daca alimentul in discutie este inclus in meniul cuiva de peste 4 ori pe saptamana, se poate astepta ca riscul de crestere a tensiunii sa atinga nivelul de 17%.

PUBLICITATE

 

Potrivit medicilor, inlocuirea unei singure portii de cartofi cu legume fara amidon ar conduce la scadera riscului de hipertensiune cu 7%, iar chipsurle nu ar avea efecte asupra tensiunii. In schimb, contin cantitati mari de grasimi daunatoare inimii.

 

Sa aveti sanatate!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE