"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

 

Coxartroza (artroza soldului) este o afectiune ce apare de obicei ca urmare a proceselor degenerative reumatice.

 

Acest dezechilibru se manifesta la persoanele cu varsta peste 60 de ani, pe fondul degradrarii incheieturii coxo-femurale.

 

vindeca coxartoza natural

 

 

Coxartroza poate fi primara – apare la adulti cu varsta de peste 60 de ani, la care articulatia soldului a fost normala in copilarie si in tinerete sau
secundara – apare la tineri, ca urmare a a unor lezari locale (femur sau oasele bazinului), a unei luxatii congenitale sau a altor conditii patologice.

 

Primele semne care indica prezenta unor probleme la nivelul soldului sunt durerile. Acestea au insa un caracter iradiant, care le poate face sa fie percepute in alte zone, de exemplu la nivelul genunchilor. In cazurile avansate durerea este prezenta si in repaus iar mersul devine schiopatat.

 

In acelasi timp apare si o rigiditate articulara (mai ales dimineata, dar se reduce pe parcursul zilei), ceea ce determina efectuarea anevoioasa a unor activitati sau aplecari, mersul pe un teren accidentat sau urcusul unei pante, miscarile soldului nu se mai pot face cu aceeasi amplitudine, iar persoana afectata resimte un blocaj inainte de a putea efectua complet miscarea.

PUBLICITATE

 

Pot aparea pocnituri in timpul miscarilor (cracmente) iar in stadiile mai avansate senzatia ca “se freaca os pe os”.

 

In randul celor varstnici exista tendinta de a intarzia consultul medical pana cand durerile devin insuportabile sau miscarile aproape imposibil de executat, toate acestea sunt considerate a fi “semne de batranete”.

 

Greutatea corporala ce depaseste normalul (obezitatea) reprezinta o suprasolicitare de lunga durata a articulatiilor soldurilor si un factor favorizant pentru coxartroza.

 

Alte boli, precum diabetul zaharat, hipotiroidia sau guta, ce afecteaza, metabolismul intregului organism si implicit pe acela al sistemului osos, favorizeaza dezvoltarea coxartrozei

 

Tratamentele alopate se adreseaza in special durerii, prin administrarea de antiinflamatoare si injectii, cu multiple efecte secundare, iar in cazuri extreme se recurge la interventii chirugicale si protezare, cu sanse reduse de vindecare.

 

Terapia complementara are un efect care se instaleaza in timp, dar este de durat.. Este indreptata catre refacerea cartilajelor vatamate, ameliorarea disconfortului si restabilirea unei stari firesti a articulatiilor.

 

Daca nu sunt luate masuri de schimbare a dietei, dintr-una acida, bazata pe produse de origine animala (in special carne, grasimi si lactate), fainoase, dulciuri si

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!