"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

In prezent, comercializarea suplimentelor nutritive care contribuie la stimularea digestiei a devenit una dintre cele mai mari afaceri.

Sunt companii care sustin utilitatea folosirii suplimentelor, reclamele TV indeamna la consumul acestora dupa mese imbelsugate, in locul promovarii unui stil de viata sanatos. Intr-o oarecare masura, cu totii avem probleme digestive, mai ales daca pancreasul este slabit.

Dar dependenta de suplimente cu continut de enzime digestive va conduce intr-un final la blocarea activitatii pancreasului.

PUBLICITATE

Pentru a intelege daca este sau nu indicat sa consumam aceste suplimente, haideti sa vedem ce rol au acestea in organismul nostru si ce se intampla in procesul de digestie.

ce reprezinta consumul de suplimente alimentare

Celulele nu pot digera structuri, ele au nevoie de materiale de constructie. Organismul uman trebuie sa descompuna structurile pe care le digeram in cei mai simpli compusi, iar enzimele sunt necesare pe parcursul intregului proces.

Alimentele pe care le consumam sunt descompuse astfel: proteinele – in aminoacizi, care indeplinesc functia de material de constructie si refacere; carbohidratii (amidon si zaharuri complexe) – in zaharuri simple, folosite drept combustibil; grasimile – in acizi grasi si glicerol, pentru regenerare si nevoi urgente.

In cavitatea bucala exista enzime digestive alcaline, care sunt folosite in digestia initiala a carbohidraţilor si grasimilor. In stomac se afla enzime digestive acide (pepsina), pentru digestia initiala a proteinelor. In pancreas si in prima portiune a intestinului subtire exista enzime digestive alcaline care incheie procesul de digerare a proteinelor, amidonului, zaharurilor si grasimilor. 

Majoritatea acestor procese sunt de natura alcalina.

Digestia este primul proces care trebuie sa se produca intr-un organism sanatos, iar multi oameni esueaza tocmai la acest nivel.

Enzimele sunt catalizatori organici produsi de celulele vii. Actioneaza ca niste “magneti”, favorizand formarea sau distrugerea elementelor sau a substraturilor pentru a produce produsul dorit. Organismul are nevoie si utilizeaza mii de enzime, actiunea aceastor este implicata mai ales in metabolism. Un organism sanatos poate folosi enzimele la nesfarsit.

Aciditatea, dar si deshidratarea, radiatiile, toxicitatea si temperaturile pot influenta, distruge sau stimula factorii enzimatici.

Este esential pentru organism ca pancreasul sa produca bicarbonatul de sodiu, iar vezica biliara secretie biliara, deoarece ambele substante alcalinizeaza si purifica alimentele pre-digerate din stomac. Daca tesuturile acestor organe se sunt epuizate sau sunt afectate astfel incat aceasta

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE