"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Ati mers la un endocrinolog, vi se descopera ca aveti unul sau mai multi noduli tiroidieni, sunteti de acord cu extirparea lor.

 

Nu stiti ce urmeaza dupa o astfel de interventie si tot felul te intrebari va framanta….

 

Daca va aflati in situatia aceasta cred ca veti gasi raspunsurile in randurile urmatoare!

 

nu stiai asta despre operatia glandei tiroide

 

 

Tiroida, glanda situata la baza gatului, masoara 30 de mm inaltime si se compune din doi lobi ovali aflati de o parte si de alta a traheii, reuniti prin istm.

 

Principala si unica functie a glandei este fabricarea de hormoni tiroidieni, indispensabili vietii.

 

Ei sunt responsabili de tonusul intregului organism (de unde si denumirea de glanda tonusului): ritmul cardiac, memorie, aspectul pielii.

 

Operatia de tiroida este superficiala, dat fiind ca se face exact sub piele. Teoretic, urmarile interventiei sunt simple, fara prea multe dureri, numai ca extirparea nodulului/nodulilor trebuie facuta cu rigurozitate si precizie, pentru a se evita aparita a doua complicatii semnificative.

 

Hipocalcemia, prima consecinta

 

Potrivit dr. Dominique Huet, sef serviciu endocrinologie din cadrul spitalului Paris Saint-Joseph, “in spatele tiroidei se gasesc patru glande mici, numite parotide, responsabile cu secretia unui hormon de reglare a nivelului de calciu din sange. Trebuie pastrate cel putin una sau doua, in caz contrar vorbim de hipocalcemie”.

PUBLICITATE

 

Pierderea totala sau partiala a vocii, al doilea risc

 

Desi se poate intampla la 1/1.000 de cazuri, lezarea nervilor corzilor vocale, denumiti recurenti, antreneaza paralizia acestora cu pierderea vocii. Chirurgul care efectueaza operatia trebuie sa aiba in vedere acest lucru/sa le protejeze.

 

Departe de noi gandul de a va panica, fiindca, dupa cum sustine dr. Huet, aceste complicatii pot fi evitate complet, realizandu-se operatii de catre profesionisti in domeniu.

 

Nu as vrea sa-i facem reclama spitalului din Franta, precizez doar ca este privat si ca dispune de un centru endocrinologic.

 

Incheind intr-o nota optimista, operatia de tiroida prezinta avantaje, conform aceluiasi specialist citat. Este un “tratament prioritar in caz de cancere, vindeca 95% dintre cancerele tiroidiene, facand posibila extirparea definitiva, totala sau partiala, a unuia sau mai multor noduli tiroidieni”.

 

Sa aveti sanatate!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE