"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

O intrebare la care greu se poate raspunde. As fi de parere ca perfectiunea in cazul femeii este subiectiva, ca variaza in functie de tari, diferente de culturi ce dicteaza canoanele estetice.

 

Totusi, unii se straduiesc sa raspunda intr-un mod cat mai obiectiv posibil. Este exact ceea ce a urmarit proiectul “Perceptions of Perfection” al farmaciei engleze “Superdrug Online Doctors”, bazat pe modificarea morfologiei unui manechin cu ajutorul photoshop-ului.

 

Mai precis, li s-a cerut cerut expertilor din 18 tari sa retuseze fotografia unei femei, potrivit criteriilor de frumusete din tara lor. Singura conditie impusa a fost sa plece de la o femeie cu o inaltime de 1,65 m.

 

Evident, rezultatul proiectului referitor la perceptia perfectiunii in lume nu are valoare stiintifica. In acelasi timp, efectul obtinut este surprinzator si dovedeste pana in ce punct idealul de frumusete difera de la o tara la alta.

 

Spre exemplu, daca in Romania parem prea plinute, poate ca suntem perfecte in Spania.

 

Am selectat pentru voi doar 7 tari, ca sa va faceti o imagine a diferentelor de greutate, raportate la inaltimea reprezentantelor sexului frumos.

PUBLICITATE

China: 1,65 m si 46,3 kg

 

Idealul frumusetii in China corespunde unei femei foarte slabe. Indicele de masa corporala indica cifra 17. Potrvit criteriilor OMS, s-ar vorbi de anorexie aici. Femeile chineze sunt in topul clasamentului privind greutatea. Fotografia ne arata o papusa Barbie, nu?

Italia: 1,65 m si 49 kg

 

Asemenea femeillor din China, italiencele trebuie sa-si pastreze linia siluetei, sa nu depaseasca 49 de kg daca au 1,65m, iar IMC se opreste la 18.

Tarile de Jos: 1,65 m si 57,6 kg

Corpolenta femeii perfecte din acest colt al lumii se apropie de un IMC ideal- 21.

Statele Unite: 1,65 m si 58 kg

 

Daca numarul de obezi din SUA este in continua crestere, criteriile de frumusete au in vedere femeile slabute.

Peru : 1,65 m si 64 kg

 

Femeile peruviene au “dreptul” de a avea forme pentru a fi placute. In cazul lor, un IMC perfect este 23,5.

Columbia: 1,65 m si 66,7 kg

 

Columbiencele sunt in general seducatoare. IMC ideal este de 24,5, nivel superior fata de ceea ce este categorisit ca o corpolenta normala de catre OMS.

Spania: 1,65m si 69,4 kg

 

Dintre cele 18 tari testate, Spania este tara care ne prezinta femeia cea mai plinuta, cu putin peste 66 de kilograme pentru o inaltime de 1,65 m. IMC este 25,5. In viziunea OMS, femeia spaniola este supraponderala.

 

Un mic detaliu se impune. Fotografia a fost prelucrata cu exactitate numai de designeri femei, pentru a releva presiunea pusa asupra lor de catre standardele de frumusete.

 

Ref:onlinedoctor.superdrug.com

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE