"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Mihaela Iliescu

De cate ori nu ne inveselim ziua cu un dulce din comert sau pregatit de noi insine? Iar daca ziua este vesela sau am avut o reusita, ne premiem cu „ceva bun”…

Am putea oare sa-l inlocuim cu un fruct? Aceasta intrebare dispare ca prin farmec atunci cand ne aflam in fata unei tarte, a unei trufe, a unui ecler, tiramisu, tort diplomat sau….

de ce nu este bine sa mananci dulce

Care sunt consecintele? Cariile, osteoporoza, obezitatea, constipatia, varicele, hipertensiunea, hemoroizii, cardiopatia ischemica, tulburarile de vaz si auz, tulburarile de memorie, diabetul etc.

PUBLICITATE

Din nevoia calorica zilnica, procentul de glucide este de 55-65%. Zaharul ne ofera imediat 4,1 calorii pentru fiecare gram consumat si metabolizat, dar este steril din punct de vedere nutritiv si se metabolizeaza „cu gramada”.

Zaharul rafinat induce hiperaciditate, creeaza dependenta, ca si tutunul, alcoolul sau drogurile, dezvolta insensibilitate si hiperreactivitate, nerabdare, instabilitate emotionala, constipatie, tulburari de somn s.a.m.d.
Produsele obţinute din zahar in amestec cu fructe, precum gemul si dulceata, cele din zahar in amestec cu seminte sau cereale au un continut ridicat de glucide.

Cremele cu cacao si ciocolatele contin substante cu efect negativ asupra inimii si asupra sistemului nervos.

O parte din zaharul consumat se transforma in glucoza, restul se transforma in trigliceridele inductoare ale bolilor de inima.

Indulcitorii artificiali, precum zaharina, aspartamul, sorbitolul, sunt compusi chimici pe care organismul ii considera substante straine si ne perturba digestia. Pentru a mentine nivelului glicemiei este marita cantitatea de alimente consumate. In afara de hiperaciditate, s-a demonstrat ca zaharina induce cancerul, aspartamul modifica nivelul substantelor active din creier, tulburand atat somnul, cat si starea de veghe. Chira daca diminuarea zaharului din consum este indicata, inlocuirea lui cu indulcitori artificiali este o alternativa si mai putin sanatoasa.

Mierea este sanatoasa si unica! 

Mierea are un conţinut de 70-85% glucide (glucoza si fructoza), aminoacizi liberi, proteine simple, minerale, vitamine, arome, enzime etc. Mierea, polenul si pastura sunt alimente-medicament, mai ales pentru reabilitarea florei intestinale, care duc la revitalizarea organismului si la indepartarea multor suferinte. De doua, trei ori pe saptamana se pot cosuma 3-4 lingurite de miere pentru a favoriza procesele de fermentatie normala din tractul digestiv.

Mierea are o structura complexa, levogira si dextrogira, pe cand zaharul rafinat este dextrogir.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!