"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Toti cei care am crescut cu desenele animate Popeye avem adanc intiparita in minte imaginea celebrului erou Popeye si a eroinei Olive Oyl, pe care o apara si o salveaza de fiecare data din pericole. Puterea lui este una supraomeneasca, alimentata de o cutie de… spanac.

Desi lucrurile sunt mult exagerate in desenele cu pricina, exista si un sambure de adevar: spanacul este un aliment complet, excelent pentru intarirea organismului.

beneficiile consumului de spanac

Esti ceea ce mananci…

Spanacul este o planta cu flori comestibile din familia Amaranthaceae. Este aceeasi familie din care fac parte sfecla comuna si sfecla mangold, legume verzi cu continut mare de nutrienti. Aceasta inrudire este un unul dintre multele motive pentru care spanacul este ridicat la rangul de superaliment.

PUBLICITATE

Frunzele sunt simple, dispuse asimetric, au forma lunguiata sau triunghiulara catre baza, iar dimensiunile pot varia. Spanacul face flori, dar acestea sunt marunte, fiind greu de observat, si au de regula o culoare galben-verzuie. La maturare, florile sunt mici, dure, uscate si zgrunturoase.

Exista trei soiuri principale de spanac: spanac cret, spanac cret hibrid, si spanac cu frunze netede. Spanacul cret are frunze de culoare verde inchis, care au un aspect cutat si ondulat. Acesta este tipul de spanac disponibil in majoritatea supermarket-urilor din SUA. O varietate a acestei specii, Bloomsdale, este rezistenta la fenomenul de inflorire si incoltire prematura, ceea ce modifica aroma plantei.

Cel de-al doilea soi principal este spanacul cret hibrid sau semi-cret. Acest soi are aceeasi textura ca si spanacul cret, si are acelasi tip de frunze incretite, dar este mai usor de curatat. Spanacul semi-cret se cultiva pentru vanzarea atat in stare proaspata cat si prelucrata.

Spanacul neted are frunze late, netede, foarte usor de curatat. Acest soi este cultivat mai ales pentru producerea de conserve, fiind excelent pentru prepararea supelor si a hranei pentru bebelusi.

Istoria spanacului

Spanacul este considerat a fi originar din Asia Centrala si de Sud-Vest, documentele istorice descriind faptul ca spanacul a patruns ulterior si in China, in secolul al saptelea, cand regele Nepalului l-a trimis in dar poporului chinez. Incepand de atunci, spanacul s-a raspandit repede aproape peste tot prin lume. SUA si Olanda sunt in prezent cei mai mari producatori comerciali de spanac.

Istoria spanacului este foarte interesanta, iar planta isi face

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3 4
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!