"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 + 9 =

12 − nine =

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

 

Alcoolul anuleaza tensiunile si inhibitiile, creeaza buna dispozitie, creste apetitul si placerea de a manca. Dar consumul este optional.

 

Ce se intampla atunci cand consumam alcool?

 

ce reprezinta alcoolul pentru organismul tau

 

Efectul alcoolului influenteaza secretia de serotonina, care modeleaza tensiunea si dispoztia (este cazul starii care se instaleaza dupa o cantitate mica) si secretia de dopamina, care creeaza senzatia de placere.

 

Un consum moderat are efecte favorabile asupra sanatatii (scade tendinta de coagulare a sangelui si creste nivelul lipoproteinelor grele, comparativ cu cele uşoare, care sunt mult mai patogene). Consumul cronic si crescut de alcool are efecte inverse si devastatoare asupra sanatatii.

 

Consumul limitat de alcool reduce riscul de face infarct de miocard si metine o buna stare fizica si intelectuala!

 

O unitate de alcool este reprezentata de un pahar mic de vin (150-200ml), o jumatate de halba de bere(250 ml) sau 50 grame alcool tare. Alcoolul se consuma numai la masa, cantitatea trebuie respectata pe zi, depasirea acesteia si instalarea betiei reprezinta o stare de degradare a organismului, greu de evaluat biologic (hipertensiune arteriala, obezitate sau pierdere in greutate, ciroza hepatica, cancer), social sau economic.

 

O persoana adulta sanatoasa poate digera doua grame de alcool pur pe zi, pe kilogram-corp, cu conditia ca acest consum sa fie sporadic. Aceeasi cantitate de alcool continuta in bauturile fermentate determina o alcoolemie mai scazuta, comparativ cu alcoolul continut in bauturile distilate. Aceasta diferenta se explica prin diferentele structurale ale celor doua tipuri de bauturi.

 

Cea mai mare cantitate de alcool este absorbita in stomac (aproximativ 20% – pe nemancate absorbtia creste) si intestin (aproximativ 80% ). Absortia totala a alcoolului ingerat are loc in 2- 6 ore. O parte din alcoolul absorbit este rapid degradat la nivelul ficatului, care se achita de aceasta sarcina intr-un ritm de sase grame de alcool, in medie, pe ora. Prima etapa de degradare o constituie formarea de acetaldehida, o otrava care, in cantitate mica, este utilizata eficient de hepatocite in furnizarea energiei. Cand cantitatea de acetaldehida creste prin consumul in exces, ea depaseste bariera hepatica, afecteaza creierul si celelalte organe.

 

Organismul femeilor contine mai multe grasimi si mai putina apa decat corpul barbatilor, motiv care le creste sensibilitatea la alcool

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.