"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

 

Desi pare complet contraintuitiv, aceasta este de fapt metoda cea mai rapida de a obtine cuburi de gheata perfecte!

 

Majoritatea dintre noi umplem tavile pentru cuburi de gheata cu apa rece, inainte de a le baga la congelator, dar se pare ca metoda aceasta nu este la fel de eficienta.

 

In urma cu 50 de ani, un student din Tanzania a demonstrat ca este mai bine sa folosesti apa calda in loc de rece daca vrei sa inghete mai repede. Fenomenul poarta denumirea de efectul Mpemba, fiind botezat dupa creatorul sau, Erasto Mpemba, care, in 1969, a publicat o teza pe aceasta tema dupa ce a observat ca inghetata tinuta la caldura ingheata mai repede la loc decat cea tinuta la rece.

 

Desi exista mai multe teorii asupra acestui fenomen, in prezent nimeni nu il poate explica in profunzime. Unii sunt de parere ca acesta s-ar datora faptului ca apa calda se evapora mai repede, ceea ce duce la o scadere a volumului si, implicit, o inghetare mai rapida.

 

Altii considera ca, atunci cand folosim apa rece, la suprafata lichidului se formeaza un strat izolator care incetineste procesul de inghet.

PUBLICITATE

 

Una peste alta, insa, data viitoare cand ai nevoie urgenta de cuburi de gheata, incearca metoda Mpemba!

 

Ai grija doar sa nu folosesti apa fierbinte ca sa protejezi electromotorul si congelatorul frigiderului.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE