"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

14 + 15 =

twenty + eighteen =

Un articol de Razvan

loading...

 

E foarte usor sa gasesti pretexte de a nu economisi bani pentru urgente medicale, somaj, pensie sau multe alte lucruri, iar aceasta greseala te lasa complet descoperit in fata unor situatii critice.

 

Pentru un plus de siguranta materiala, invata sa pui deoparte din banii pe care ii castigi, viata e plina de neprevazut.

 

ce scuze inventam cand vine vorba de economisit bani

 

 

„Trebuie sa privesti lucrurile in ansamblu pentru a deveni econom”, sustine Bob Morrison, director al firmei de planificare financiara Downing Street Wealth Management LLC din Littleton, Colo.

 

„Indiferent de proportiile sumelor economisite, este important sa pui deoparte un procentaj din venituri si sa inveti sa te sustii cu banii care iti raman. Tine de responsabilitatea ta sa iti asiguri siguranta materiala pentru viitor”.

 

Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai stupide 11 pretexte de a nu economisi bani, alaturi de motivele pentru care pur si simplu nu functioneaza:

 

Nu castig suficient de mult incat sa-mi permit sa economisesc. „Oamenii muncesc din greu pentru banii pe care ii castiga, asa ca simt nevoia sa se rasplateasca pentru acest efort indeplinindu-si anumite mofturi – o masina noua, un apartament mai spatios – dar nu realizeaza ca investitiile lor se rasfrang asupra altor aspecte financiare”, avertizeaza Morrison. „O rata mare la casa sau la masina e precum un cancer. Trebuie sa scapi de ea cat mai repede ca sa poti economisi din nou.”

 

O sa economisesc mai tarziu cand o sa castig mai multi bani. Este un rationament eronat, din moment ce viitorul nu aduce niciodata lucruri certe, nimeni nu iti poate garanta un castig mai mare pe masura ce trece timpul.

 

„O abordare mult mai buna ar fi sa incepi sa depui inca de pe acum o suma mica de bani intr-un cont de economii si sa cresti suma depozitului dupa ce are loc cresterea salariala dorita”, explica Morrison.

 

Sunt prea batran acum ca sa mai pun bani deoparte. Niciodata nu e prea tarziu sa economisesti bani. „Nu te mai raporta la trecut”, spune Morrison. „Nu este o mentalitate constructiva. Schimba-ti modul de perceptie si fa-ti griji pentru viitor.”

 

Astept o mostenire consistenta. Atunci cand parintii au o situatie materiala buna, mereu apar astfel de asteptari, dar ele nu sunt intotdeauna rentabile, sustine Andy Tilp, director al firmei de planificare financiara Trillium Valley Financial Planning LLC din Sherwood, Ore.

 

„Mostenirile pot intarzia mult si bine, iar timpul petrecand asteptand banii urmariti este irosit,” avertizeaza Tilp. Plus ca cea mai mare cheltuiala o constituie ingrijirea medicala pe termen lung a parintilor odata ce imbatranesc.

 

Trebuie sa asigur cheltuielile de ingrijire si taxele scolare ale copiilor. „Asteptarile si aspiratiile cu privire la renumele si profilul scolii pe care trebuie sa o urmeze copiii nu sunt intotdeauna proportionale cu planul de economii per ansamblu. In astfel de cazuri se investeste de multe ori prea mult, ceea ce implica un grad crescut de risc financiar pe viitor”, sustine Morrison.

 

O abordare mai buna ar fi sa restrangi numarul cluburilor frecventate, al cursurilor platite si al excursiilor scumpe, pentru a investi acei bani pentru anii de facultate ai copiilor sau pentru propriul fond de pensii.

 

Trebuie sa-mi tin copiii in facultate. Parintii se simt de multe ori obligati sa finanteze educatia copiilor, uneori pentru faptul ca si ei au beneficiat de acelasi ajutor din partea parintilor lor. Tilp descrie gestul ca fiind admirabil, dar riscul asumat este de multe ori prea mare. Daca banii se termina, parintii ar putea fi nevoiti mai tarziu sa se mute impreuna cu copiii, sau cine stie, ar putea ajunge sa depinda ei financiar de copii, ceea ce i-ar dezavantaja foarte mult.

 

Trebuie sa-mi ajut copiii adulti. Implicarea exagerata in viata financiara a copiilor adulti nu face altceva decat sa creasca gradul de dependenta de parinti. Este un lucru bilateral defavorabil, avertizeaza Morrison.

 

„Obisnuiesc sa-i intreb pe parinti: Copiii vostri va vor finanta oare pe voi cand iesiti la pensie? Normal ca nu, pentru ca ei nu-si pun astfel de probleme”, explica expertul financiar.

 

Conturile de economii si fondurile de investitii au dobanzi mici. Cei care vor sa economiseasca, alaturi de investitori, sunt descurajati de dobanzile mici ale conturilor de economii si de starea volatila a pietei de capital. Dar valoarea dobanzilor nu reprezinta un motiv intemeiat de a nu economisi bani, sustine Robert Schmansky, fondatorul firmei de consultanta financiar Clear Financial Advisors LLC din Bloomfield Hills, Mich.

 

„Dobanzile conturilor de economii sunt intr-adevar mici, dar scopul aici nu este neaparat acela de a castiga foarte multi bani, ci de a dispune de o suma confortabila la nevoie.”

 

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.