"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

In evul mediu, fasolea a fost recunoscuta ca afrodisiac si cu proprietati diuretice. Secole intregi medicii i-au folosit tulpina, boabele si florile impotriva durerilor urinare, pielonefritelor si afectiunilor reumatice.

Nu s-a bucurat intotdeauna de reputatie. Egiptenii, grecii si babilonienii credeau ca sufletele mortilor se odihneau in aceasta leguma, inaintea reincarnarii. S-a creat astfel o adevarata fobie.

acestea sunt proprietatile fasolei

Asa s-a ajuns ca Pitagora, dupa ce a reusit sa fuga din scoala pe care a fondat-o in Crotona (inconjurata fiind de adeptii miscarii anti-pitagoreice), pentru ca nu a vrut sa se ascunda intr-un lan de fasole (de teama sa nu striveasca sufletele refugiate acolo), sa fie prins de dusmanii sai, apoi omorat.

Astazi, fasolea este cultivata ca o excelenta sursa de hrana (imi aminteste de cozile imense din cantinele studentesti sau de mancarea preferata a soldatilor, pe cand faceau armata), multi dintre noi preparand-o fara sa-i cunoastem cu exactitate virtutile terapeutice.


La ce ne ajuta fasolea:

– Florile ca si boabele de fasole se pot utiliza pentru calmarea colicilor renale, in tratarea diverselor boli de rinichi, a inflamarii vezicii urinare si a prostatei. Sau a pierdierilor anormale de albumina in urina.

PUBLICITATE

Se prepara o infuzie dintr-un varf de cutit de flori uscate de fasole pentru o ceasca. Se beau 5-6 cesti pe zi, calmeaza durerile provocate de calculii renali. Ori un decoct (fierbere timp de doua minute) din 250 de grame de flori uscate la un litru de apa. Poate fi consumat doar dupa 12 ore, cate 2-3 cesti/zi. Este la fel de bun si decoctul din boabe -100 de grame/litru de apa.

Recomandata pentru albumina din urina este faina de fasole obtinuta prin uscarea boabelor la cuptor. Se lasa 3 grame la infuzat intr-un pahar de vin alb toata noaptea si se bea in zori.

– Bogata in fibre si celuloza, fasolea se digera usor. Daca este verde este si re-mineralizanta, contine o cantitate importanta de potasiu, sulf, magneziu, cupru, fosfor, zinc, tot ce-i trebuie organismului pentru a functiona in parametri normali.

– Adaugam ca fasolea are capacitatea de a combate oboseala, prin actiunea sa benefica asupra ficatului. Tolerata de diabetici, pentru ca amidonul din fasole se asimileaza mai putin si nu favorizeaza cresterea glicemiei.

– Ideala pentru cei care doresc sa

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE