"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Sursa de proteine, fier, fosfor, oligoelemente, vitamine, Omega 3 etc., pestele este un aliment ale carui beneficii sunt arhicunoscute.

 

Cu toate acestea, iubitii nostri prieteni cu solzi nu sunt departe de poluare si de contaminarea cu metale grele care vor ajunge direct in farfuriile noastre.

 

Arsenicul, metil-mercurul, cadmiul etc., metale prezente in sol si ape se regasesc adesea in peste si produse pe baza de peste. Expunerea prelungita la aceste contaminari poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii si mai ales asupra sistemului nervos central.

 

Iata de ce ANSES ne sfatuieste sa nu consumam peste doar de doua ori pe saptamana.

 

Produsele de mare in boxa acuzatilor

 

Revista de marketing online “60 de milioane de consumatori” a “trecut prin sita” diferite alimente pe baza de peste (conserva de ton, terina de somon, surimi, sushi, pasta de cod, chiftele de ton) cu scopul de a determina, printre altele, continutul de metale.

 

Pata a cazut pe ton. Toate conservele testate, indiferent de marca, contineau urme de metale, in special arsenic si mercur, prezente de altfel si in sushi.

PUBLICITATE

 

Imaginea este umbrita si de prezenta oaselor, a pielii de peste, ba chiar de inima in anumite conserve de ton.

 

Scoicile Saint-Jacques, dopate cu apa

 

Imbibarea consta in cresterea cu pana la 30% a greutatii produsului prin injectarea de apa sau inmuierea in aditivi pentru baie. Aceasta metoda este interzisa de regulamentele europene, dar continua sa fie cea mai frecventa frauda.

 

Pentru a o detecta, trebuie masurat raportul dintre nivelul de umiditate si continutul de proteina a produselor. In mod legal, valoarea pragului este stabilita la 5.
Printre scoicile Saint- Jacques testate, 5 din 12 au un raport mai mare de 5, iar raportul mediu de referinta testat de 4.9 se joaca periculos cu valoarea legala.

 

In schimb, nimic de semnalat cu privire la file de peste (somon, cod), in stare proaspata sau congelata.

 

Etichetele, aliatii nostri

 

Trebuie sa fim atentati la contaminari si nu numai. La cantitatea de zahar si de lipide saturate, potentiali daunatori ai sistemului cardiovascular.

 

Este necesar sa citim etichetele, chiar daca nu sunt lizibile. Atentie la lista de ingrediente! Sa nu contina aditivi si conservanti!

 

Dragii mei, pestele ramane prietenul nostru, cu o singura conditie. Sa stim cum sa-l alegem!

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE