"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Boala Willis-Ekbom, sau Sindromul picioarelor nelinistite (SPN), este o tulburare neurologica destul de raspandita. Specialistii Clinicii Mayo raporteaza ca, in tratamentul acestei boli, pe langa mijloacele farmacologice obisnuite, medicii pun tot mai des accentul pe activitati de stimulare cognitiva, evitarea substantelor declansatoare si pe administrarea de suplimente de fier in doze terapeutice.

SPN poate aparea la orice varsta si este mai des intalnit la femei decat la barbati. Intensitatea simptomelor poate varia de la o persoana la alta.

Potrivit centrului medical Johns Hopkins, Sindromul picioarelor nelinistite are patru manifestari primare:

nu ignora aceste semnale ale picioarelor

1. Senzatie de disconfort si impuls incontrolabil de a misca picioarele

Senzatiile descrise in mod frecvent sunt: dureri, tarare, tragere, trepidatie si arsura. Pacientul are mereu impulsul necontrolabil de a-si misca picioarele in incercarea de a scapa de dureri si disconfort. Desi simptomele se manifesta mai ales in zona gambelor, uneori ele pot cuprinde intreg piciorul. In cazuri rare, simptomele se pot resimti si in brate.

PUBLICITATE

2. Simptomele se intensifica seara

De regula, simptomele sunt cel mai pronuntate seara inainte de culcare. Cu cat perioadele de repaus sunt mai indelungate, cu atat se intensifica si simptomele.

3. Senzatiile resimtite se manifesta pe perioadele de repaus

Majoritatea persoanelor cu SPN au raportat ca resimt simptomele descrise pe perioadele de repaus, cum ar fi seara inainte culcare, pe timpul noptii, sau dupa statul pe scaun timp indelungat.

4. Simptomele se atenueaza in timpul mersului

De cele mai multe ori, simptomele cedeaza odata cu miscarea membrelor afectate si revin in timpul repausului prelungit. Majoritatea pacientilor descriu miscarile spastice ca fiind ritmice, mai ales in timpul somnului.

In majoritatea cazurilor, recuperarea implica mai multe etape, printre care se numara si schimbarea obiceiurilor zilnice. In acest sens, trebuie eliminati anumiti factori agravanti precum fumatul, consumul de alcool si stresul excesiv. Indiferent de intensitatea durerilor, exista o serie de masuri terapeutice care dau rezultate bune, si asta fara a folosi tratamente farmaceutice. Iata care sunt cele mai eficiente moduri in care poti alina simptomele bolii fara tratament medicamentos, potrivit Fundatiei Medicale Willis-Ekbom.

Mersul si exercitiile de stretching – Mersul este probabil cel mai eficient mod de a atenua simptomele SPN. Eficiente sunt si exercitiile de stretching care vizeaza tendonul lui Ahile, coapsele si tendoanele genunchilor, principalele zone afectate

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE