"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Multi dintre noi avem obiceiuri repetitive in care ne refugiem fara sa realizam atunci cand suntem nerabdatori, stresati sau plictisiti. Unele sunt dobandite inca din copilarie, si ne ajuta sa ne calmam, dar fara sa ne gandim daca au sau nu consecinte negative de-a lungul timpului.

Un obicei frecvent este acela de roadere sau rupere a pielitelor din jurul unghiilor!

la ce pericole te expui cand iti rozi unghiile

Obiceiul de muscare si roadere a pielii din jurul unghiilor se intalneste destul de des in randul oamenilor si poarta denumirea stiintifica de „dermatofagie”. Potrivit cercetarilor in domeniu, dermatofagia este o consecinta a tulburarilor obsesiv-compulsive si a problemelor de control al impulsurilor comportamentale.

Daca ne calmeaza, de ce acest obicei poate fi atat de periculos?

In primul rand, natura compulsiva a acestui comportament produce raniri si sangerari ale pielitelor unghiilor, asa cum se observa in imaginea de mai sus. Acest lucru fragilizeaza pielea, ceea ce creste simtitor riscul de a contacta infectii dermatologice grave.

PUBLICITATE

Pe langa faptul ca ne afecteaza sanatatea fizica, acest comportament creeaza dependenta, care
tinde sa se intensifice ori de cate ori ne simtim stresati sau plictisiti, de multe ori devenind jenant in imprejurari sociale. Persoanele care au acest obicei rareori merg la medic pentru examinarea ranilor, iar cand o fac, infectiile sunt deja avansate, iar comportamentul compulsiv este foarte accentuat.

Din fericire, insa, acest comportament adictiv poate fi tratat cu succes prin mijloace terapeutice si medicamentoase.

Mijloacele terapeutice de dezvatare sunt: terapia cognitiv-comportamentala si terapia de control al stimulilor.

Terapia cognitiv-comportamentala pentru dezvatarea de obiceiuri vizeaza in special depistarea factorilor declansatori, apoi inlocuirea comportamentelor care implica miscarea mainilor cu altele inofensive sau constructive. De exemplu, roaderea unghiilor si ruperea pielitelor pot fi inlocuite cu strangerea unei mingi de cauciuc. Astfel ai mereu mainile ocupate, iar noul obicei te ajuta sa te detensionezi in momentele stresante.

Terapia de control al stimulilor este o tehnica ce vizeaza modificarea unor factori externi pentru suprimarea comportamentelor indezirabile. Aceste strategii pot include, de exemplu, purtarea de manusi sau de leucoplast pentru protejarea mainilor, mai ales in cazurile in care pacientul este complet depasit de situatie.

Daca te confrunti si tu cu astfel de probleme, sau cunosti persoane cu comportamente similare, incearca singur una din cele doua terapii si cu

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE