"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a analizat 31 de tipuri de cozonac, produse de 13 companii, care se gasesc pe rafturile hipermarketurilor si supermarketurilor din Romania.

In cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 aditivi alimentari, o adevarata bomba pentru sanatate. Produsele analizate in studiul coordonat de conf.univ.dr. Costel Stanciu au gramajul cuprins intre 325 si 1.000 de grame.

cozonaci plini de aditivi

PUBLICITATE


Din analiza etichetelor a reiesit ca, in afara de faina, zahar, drojdie si sare iodata, in cozonacul industrial se regasesc si alte ingrediente: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou, fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori.

Continutul de cacao la produsele analizate variaza intre 0,5% si 2%. Niciunul dintre ele nu respecta, insa, reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri). In plus, la 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.

PUBLICITATE

Top 10 cozonaci aditivati! />

In cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 aditivi alimentari.

15 aditivi – Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Lucipol

14 aditivi – Cozonac cu rahat si cacao, fabricat de Vel Pitar

PUBLICITATE

13 aditivi – Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Lucipol

11 aditivi – Cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca, cacao si stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat pentru CORA

10 aditivi – Cozonac cu nuca, stafide si cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour

PUBLICITATE

9 aditivi – Cozonac cu nuca, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nuca si cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutura de nuca, stafide si cacao, fabricat de Sal-Pan

8 aditivi – Cozonac cu crema de lapte-frisca, fabricat de Boromir, cozonac cu nuca, fabricat de As Pan

6 aditivi- Cozonac cu crema ciocolata-rom, fabricat de Boromir,

PUBLICITATE

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]