"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Petrut

Mucegaiul este usor de recunoscut si, in general, tindem sa ne ferim de el, dar stii exact de ce?

De fapt, peticele verzui si ciliforme vizibile cu ochiul liber care se formeaza pe alimente sunt sporii de mucegai.

Sporii sunt doar varful aisbergului: ramurile si radacinile sunt de obicei adanci, bine ramificate si ceva mai greu de identificat.

poti indeparta partile mucegaite ale painii?

Deoarece sporii colorati de la suprafata alimentelor sunt doar o parte a structurii complexe a acestor organisme fungice, simpla razuire a painii sau taierea aceastor parti vizibile nu este suficienta pentru a preveni ingerarea mucegaiurilor.

„Majoritatea mucegaiurilor sunt inofensive, dar exista si cateva foarte periculoase pentru om”, avertizeaza Nadine Shaw, specialist tehnic al Sectorului American pentru Agricultura. Unele mucegaiuri contin micotoxine, substante otravitoare care pot provoca reactii alergice sau probleme respiratorii. In special aflatoxina, o micotoxina puternica, s-a dovedit ca detine potential cancerigen, a declarat Shaw.

PUBLICITATE

Micotoxine contin mai ales speciile de mucegai care cresc pe cereale si nuci, dar si mucegaiurile specifice sucului de struguri, telinei, merelor si altor produse alimentare perisabile, indica Departamentul de Agricultura SUA. Iar infama micotoxina, aflatoxina, este foarte raspandita in culturile de porumb si de arahide, fiind atent monitorizata de catre Departamentul de Agricultura SUA (USDA) si de Agentia americana pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA).

Iata recomandarile lui Shaw cu privire la impiedicarea mucegairii alimentelor:

• Acopera mancarea pentru a preveni infestarea acesteia cu spori de mucegai aeropurtati.

• Foloseste recipiente cu inchidere ermetica pentru depozitarea alimentelor perisabile si tine-le la frigider.

• Nu consuma alimente mai vechi de trei-patru zile.

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Sursa: Pe Petrut il puteti gasi pe facebook!
Ref:
http://www.livescience.com/32768-is-it-safe-to-cut-off-the-mold-and-use-the-rest.html
http://www.livescience.com/46015-hay-fever.html
http://www.livescience.com/32123-how-did-sliced-bread-become-the-greatest-thing.html

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE