"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Mihaela Iliescu – Consultant nutritie

Lipsa de timp si frica de bacterii ne-au schimbat obiceiurile alimentare. Mancarea este tratata termic, se pastreaza la frigider, unde se imbogateste in nitrati, se incalzeste la fiecare masa, dar de fiecare data isi pierde din proprietatile nutritve.

PUBLICITATE

O hrana cruda (“hrana vie”) sau partial tratata termic (37-40 grade Celsius) este mult mai accesibila organismului decat hrana bine fiarta, coapta, fripta si, mai ales, reincalzita.

PUBLICITATE

Fructele, legumele si sucul natural sunt mult mai folositoare pentru organism fata de orice mancare preparata cu ajutorul focului, care este, de fapt, o “hrana moarta”.

Mesele formate din cruditati (80 % din meniul zilnic) necesita un aport cantitativ mai mic fata de cele in care alimentele sunt pregatite termic.

PUBLICITATE

Iata ce se intampla si ce solutii avem:

PUBLICITATE

bacteriile ne transforma viata

PUBLICITATE

Consumarea alimentelor preparate termic declanseaza in organism o reactie de autoaparare, asemanatoare cu cea intalnita in bolile infectioase, pentru minim 3-4 ore, in functie de calitatea si cantitatea alimentelor consumate.

PUBLICITATE

Enzimele se distrug la temperaturi cuprinse intre 42-55 grade Celsius. Proteinele specifice sunt de asemenea denaturate, in morcovul fiert cantitatea azotului se reduce de doua ori iar in sfecla fiarta cu 20%.


PUBLICITATE

Vitaminele B1 si B9 sunt distruse aproape in totalitate prin fierbere si prin incalziri repetate.

Limitarea pierderilor se poate realiza prin: cantitate redusa de apa, vas acoperit, adaugarea unei cantitati reduse de ulei imediat la fiert (se formeaza o pelicula la suprafata compozitiei, pH-ul scade usor astfel ca, se vor limita pierderile de substante nutritive)..

PUBLICITATE

Cuptorul cu microunde modifica structura moleculelor alimentelor preparate provocand deteriorari profunde ale starii de sanatate: nervozitate, insomnie, depresie, scaderea imunitatii etc.

PUBLICITATE

Coacerea sau frigerea , eu prefer  fierberea – prin fierbere o parte din structuri se pierd ca urmare a procesului termic dar o parte, foarte importanta, trec in apa de fierbere, unde au alte calitati, alte proprietati, alte disponibilitati digestive. Alimentele fierte, fripte sau pregatite pe gratar sunt mai bine suportate decat cele prajite, care necesita un efort secretor major din partea ficatului, vezicii biliare, a pancreasului si a intestinelor. 

In concluzie, atentie la cartofii prajiti!.

PUBLICITATE

Prin pastrarea indelungata in apa, prin incalziri si reincalziri repetate, vitaminele si mineralele ajung sa fie distruse aproape in totalitate. Prin fierberea verzei se pierde mai mult de 60% din

…Continuare pe pagina urmatoare

PUBLICITATE
1 2 3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]