"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

De-a lungul evolutiei oricarei specii, natura selecteaza caracteristicile folositoare si cele nefolositoare ale organismului acestora pentru o adaptare cat mai buna la mediu. Piesele scoase din uz, ca sa spunem asa, nu dispar complet, ci devin relicve evolutive care nu mai indeplinesc nicio functie.

 

iata ce reprezinta acest tendon

 

 

La om, cele mai bune exemple de relicve evolutive sunt apendicele, molarii de minte, amigdalele, aspectul granular de „piele de gaina” si mameloanele la barbati. Daca in trecut aceste segmente corporale sau caracteristici fiziologice jucau un rol crucial pentru supravietuire iar astazi ele sunt complet inutile.

 

Unii oameni mai au insa o astfel de relicva evolutiva, si anume un muschi vestigial denumit palmaris longus.

 

Pentru a verifica daca te numeri printre cei care mai au inca acest muschi iesit din uz, sprijina-ti bratul pe o suprafata plana cu palma indreptata in sus. Lipeste-ti degetul mare de cel mic si ridica usor palma in sus din incheietura, asa cum este ilustrat in materialul video de mai jos. Creasta vizibila este un tendon care se ataseaza la muschiul vestigial mentionat, care poate lipsi de la un singur brat sau de la ambele brate la aproximativ 10-15% din populatie.

 

Nici proeminenta, nici absenta acestui muschi al mainii nu sunt nici pe departe vreun motiv de ingrijorare. De fapt, nu are niciun rol, iar medicii chirurgi obisnuiesc sa il taie pentru a-l folosi la operatiile estetice. Studiile in domeniu au demonstrat ca muschiul mentionat nu influenteaza cu nimic mobilitatea sau forta prizei mainii.Vezi mai jos si alte parti inutile ale corpului uman:

Maselele de minte

Molarii de minte sunt pozitionati adanc in cavitatea bucala, la extremitatea maxilarului superior si inferior. In afara de a genera probleme dentare, fiind dureroase si greu de extras, maselele de minte nu indeplinesc niciun rol justificat. In prezent, doar 35% dintre noi suntem scutiti de chinul aparitiei acestora.

Coccisul

Coccisul, sau noada, cum mai este supranumit, este sectiunea finala a coloanei vertebrale. Acest segment este alcatuit din 3-5 vertebre alipite sau separate, si este util doar pentru mamiferele care au… coada. La om, nu are alt rol decat sa ne faca sa aratam mai caraghios.

Amigdalele

Pozitionate pe ambele laturi ale gatului, amigdalele sunt complet inutile, dar pot genera tot felul de complicatii atunci cand se inflameaza si se umfla. Daca acest lucru se repeta de mai multe ori la rand, medicul ORL-ist poate recomanda o procedura chirurgicala de eliminare a lor.

Polipii nazali

Polipii nazali sunt mase de tesut limfoid pozitionate adanc in cavitatea nazala. Sunt o componenta a sistemului imunitar, captand bacteriile aeropurtate inhalate prin nas. Dar, odata cu inaintarea in varsta, polipii se micsoreaza si devin inutili. Asigura o oarecare protectie impotriva infectiilor doar la varsta copilariei.

Sursa foto:youtube.com
Ref:

Știai că există peste 7 părți ale corpului care nu au absolut niciun rol! Află care sunt aceste relicve evolutive!


http://www.sun-gazing.com/tendon-protrude-wrist-like-means/
http://www.mrhealthylife.com/unbelievable-we-have-more-than-10-useless-body-parts-heres-which-ones-we-can-live-without/

Top 10 Most Useless Body Parts


http://www.medicaldaily.com/10-useless-human-body-parts-what-you-do-and-dont-need-297264

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.