"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

De multe ori cumparam in graba diverse produse, fara sa citim ce scrie pe eticheta lor, periclitandu-ne astfel sanatatea. Mai grav este atunci cand copiii cad victime ale negijentei noastre.

Este si nefericita poveste a lui Meghan Budden, femeia care, din dorinta de a crea putina ambianta in apartamentul sau din New Jersey, a aprins doua lumanari parfumate. Pana aici, nimic grav. Numai ca le-a lasat sa arda toata ziua, iar urmarile au fost uimitoare si neplacute.

ce a patit aceasta mama pentru ca nu a citit eticheta

 


A doua zi, americanca s-a trezit cu depozite de funingine in fosele nazale provenita de la lumarile aprinse. Acelasi lucru ingrijorator l-a observat in momentul cand si-a luat copilul sa-l hraneasca.

Desi a incercat sa curate bine narile bebelusului, tot au ramas resturi in nasul acestuia. Abia atunci a inteles sa verifice eticheta de pe lumanarile parfumate si a observat avertismentul: “Nu le lasati sa arda mai mult de trei ore!”

Sigur, vorbim de cantitati minime de funingine, insa e necesar sa manifestam prudenta ori de cate ori cumparam lumanari parfumate ori tot felul de alte odorizante.

PUBLICITATE

Ele au in componenta lor substante chimice (esteri si alcool), ce pot provoca problemele respiratorii, mai ales in cazul copiilor nou-nascuti, ameteli ca si dureri de cap.

Conform unui studiu realizat de BBC News, multe lumanari parfumate contin un compus organic numit limonen, folosit pentru a da mirosul de citrice. Desi limonenul nu este periculos ca atare, cand intra in contact cu ozonul se poate produce formaldehida, substanta ce a fost mult timp legata de dezvoltarea cancerului.

Pentru a evita emanarea excesiva in aer a funinginii unei lumanari, expertii recomanda taierea frecventa a fitilului si scurtarea timpului de ardere.

Iata serioase argumente – o lectie – ca la achizitionarea unui produs nou sa cititi cu mare atentie caracteristicile ce tin de efectele acestuia. In caz contrar, va expuneti organismul la tot felul de maladii. Unele dintre ele, chiar letale.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE