"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Interviu cu dl. Prof. Dumitru Constantin Dulcan

I. „Stiinta m-a dus la Dumnezeu!”

-Domnule profesor, cum ati ajuns Dumneavoastra, un om de stiinta, sa-L cunoasteti pe Dumnezeu?

trebuie sa ne intoarcem catre Dumnezeu


– In primul rand am fost crescut de o mama religioasa care m-a dus la biserica de mic. Mi-aduc aminte, din clipa in care am putut sa merg, ma ducea la bisericaa si-mi dadea “Pasti mari”, cum se spunea, si eu eram foarte incantat fiindca in zona in care m-am nascut toata lumea se pregatea intens pentru cea mai mare sarbatoare: nu era lucru in casa care sa nu fie scos pentru a fi spalat, casa era varuita si intotdeauna mama ne facea haine noi pentru a ne duce la biserica. Deci din acest punct de vedere, am venit in contact cu divinitatea din clipa in care am deschis ochii. Mai tarziu, spre onoarea invatatorilor mei din clasele elementare, niciunul n-a indraznit sa ne faca politica atee, sa ne spuna de pilda ca nu exista Dumnezeu, ba chiar in unele clase erau preoti; mi-aduc bine aminte ca incepeam cu slujba, terminam cu slujba la care, copii fiind, participam cu destul de multa bucurie. Mai tarziu, prin clasa a cincea, a sasea, chiar am fost in corul bisericii ti stiu si acum multe cantece bisericesti care m-au atras dintotdeauna. Poate atunci am simtit placerea ritualului ortodox. Mi-au placut enorm de mult si sunt si acum cantece care se canta in strana Duminica si care-mi plac, iar uneori, cand sunt singur, le intonez. Apoi am plecat din sat si am venit la oras, unde am facut scoala cu caracter ateu. Liceul si facultatea aveau un caracter rigid, strict stiintific si se evitau termenii religiei; era dominanta ideologia comunista, nici nu se punea problema altfel. Atunci a inceput deruta.

-Aveati in fata doua conceptii total diferite…

-Mama, experienta, oamenii, mentalitatea omului simplu erau pentru Dumnezeu, iar stiinta era atee. Deci unde e adevarul? Si atunci am inceput sa-mi pun intrebarea daca stiinta e singura care prezinta adevarul. Unde se face trecerea intre neviu si viu ? Daca e adevarat, cum spune stiinta, ca s-a plecat de la structuri fizice – pamantul care a fost un bulgare de foc si care apoi se raceste etc–

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!