"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Povestea martisorului ne trimite in vremuri stravechi cu zei, razboinici, eroi si civilizatii care au ajutat la crearea culturii noastre.

Inca din cele mai indepartate timpuri, prima zi a lunii martie a fost inzestrata cu semnificatii mistice, in jurul acesteia creandu-se tot felul de legende, care au transformat martisorul intr-un talisman protector si un obiect artizanal care ofera un echilibru in lupta dintre bine si rau.

Istoria si semnificatia martisorului

legenda martisorului

Originea sarbatorii martisorului dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman cand pe data de 1 martie se sarbatorea Anul Nou si era inchinata zeului Marte. Acesta nu era doar zeu razboiului, cum este cel mai des cunoscut, ci si patronul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. Dualitatea simbolica a culorilor alb si negru semnifica lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii, albul insemnand pace, iar rosu razboi.

Mai mult decat atat, cercetarile arheologice care au fost efectuate in Romania au scos la iveala amulete care datau de acum cca. 8000 de ani, formate din pietricele vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. In acele vremuri era obisnuita practica sacrificiilor umane sau animale cu scopul de a imbuna zeii pentru venirea primaverii si a unui nou inceput. Astfel, rosul sangelui era asociat cu viata, adoratia si sacrificiul, iar albul semnifica puritatea zapezii, iarna si trecutul.


Mituri nestiute despre martisor

Exista mai multe legende care s-au creat in jurul zilei de 1 martie si a aparitiei martisorului. In fiecare an de 1 martie se ofera in dar martisoare, iar femeile abia asteapta sa primeasca aceste mici obiecte dragalase din partea persoanelor din viata lor. De cate ori insa am stat sa ne gandim cum s-a ajuns la unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din folclorul nostru si ce legende au ajutat la crearea acestei traditii?

PUBLICITATE

Unul dintre cele mai interesante mituri ale martisorului il reprezinta acela al luptei dintre Primavara si Iarna. Doua dintre cele patru surori anotimpuri, care se afla intr-o vesnica lupta pentru Pamant. In prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a observat la marginea unei paduri un ghiocel superb care rasarea de sub patura de zapada a Iernii. Fiind hotarata sa-l ajute a dat zapada la o parte, fapt ce a infuriat extrem de tare Iarna, aceasta chemand vantul si gerul pentru a distruge floarea. Primavara a incercat

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE