"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

18 − twelve =

17 + 14 =

Un articol de Ileana Mladinoiu

loading...

Trei mese pe zi inseamna respectarea unui normal program de nutritie. Totusi, senzatia de foame nu dispare in cazul multor persoane.

Ca sa inteleaga de ce la unii exista nevoia permanenta de a manca, o echipa formata din cercetatori germani de la centrul Helmholtz, din Munchen, si-a indreptat atentia asupra absentei unei enzime care ar putea explica rezistenta unei persoane la leptina, hormonul ce controleaza senzatia de foame.Concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta poate fi astfel rezumata!

Apetitul este in stransa legatura cu doi hormoni principali. Unul este grelina, produs in tractul gastrointestinal, ce stimuleaza pofta de mancare, iar celalalt leptina, produs de celulele adipoase, din partea caruia creierul primeste semnale, in momentul in care starea de satietate s-a produs in organism.

In demersurile ei, echipa de cercetatori a descoperit ca supraponderalii au mai multa leptina, dar s-au dovedit mai rezistenti la mesajul hormonului transmis creierului.

Celulele cerebrale, menite sa citeasca informatiile legate de foame, indiferent de cat mancam, va transmit instrucțiuni contrare pentru creșterea energiei organismului. Alimentele bogate in zaharuri și grasimi ajung astfel “clientii” lui fideli.

O persoana va fi cu atat mai expusa cu cat leptina este si responsabila de blocarea sentimentului de placere, indirect a apetitului, fata de alimentele ce stimuleaza dopamina din creier.

Studiind mecanismul rezistentei la leptina, printr-un experiment pe soareci, oamenii de stiinta germani au descoperit absenta enzimei din familia histona-deacetilazelor (HDAC5), veriga importanta in comunicarea dintre grasimi si centrul hipotalamic din creier, printre altele responsabila cu senzatia de foame, la subiectii vizati.

Asa s-ar explica efectul yo-yo (pierderea-recastigarea greutatii), dupa ce am tinut o dieta.

Cate ceva despre “mecanismul” apetitului culinar excesiv:

– analizati ce si cat ati mancat, inainte de a simti ca va este foame. Daca masa a fost copioasa sau incompleta, corpul reclama imediat absenta energiei.

– identificati daca foamea este fizica sau emotionala

Ati consumat un fruct sau o leguma. Daca va este cu adevarat foame, corpul va “spune”. In schimb, daca va e pofta de alimente dulci sau grase, foamea nu este fizica, ci emotionala.

– faceti diferenta dintre foame si dorinta

Mai precis, dintre o senzatie reala de foame, ce rezulta din necesitatile organismului, si dorinta de a manca, guvernata de anumite trairi negative (teama, frustrare, insatisfactie, furie, tristete…).

Deci, senzatia de foame, resimtita pe tot parcursul zilei in pofida unor mese regulate, normale, nu este de fapt decat dorinta de a manca. O foame subita, irezistibila.

– mancati suficient, ca sa evitati rontaitul continuu

Acest lucru presupune sa mancati atat cat va cere organismul. In plina dieta, senzatia de foame se poate interpreta ca nu ati mancat indeajuns. Este important sa aveti grija ca alimentele sa fie sanatoase, sa le consumati echiibrat. In loc de trei mese pe zi, in programul dietei se vor trece cinci dintre cele mai usoare.

La final, se impun cateva intrebari. Ne este foame cu adevarat? Am mancat suficient? Mancam pentru a trai sau traim pentru a manca? Suntem prizonierii frigiderului sau nu?

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.