"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

2 × 3 =

two × five =

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Inainte de a incepe, da-mi voie sa iti adresez o intrebare simpla – chiar stii care este cauza principala a aparitiei punctelor albe de pe unghii, sau ce reprezinta acestea?

Ei bine, daca raspunsul este nu, atunci ar trebui sa citesti articolul de mai jos…

Mai intai, trebuie sa stii ca petele albe de pe unghii sunt cauzate de bulele de aer de sub unghii. Aceste pete sunt cunoscute si sub numele de leuconichia, si pot fi cauzate dintr-un motiv specific – rani minore de la baza unghiei.

Ar trebui sa mai stii ca aceste pete albe pot fi si mostenite, insa in anumite situatii pot indica probleme medicale destul de serioase.

Asadar, daca observi pete albe pe unghiile tale, trebuie sa mergi imediat la medic. Petele albe de pe unghii pot indica aparitia unor negi sau ciuperci, psoriasis sau eczeme, care pot dauna unghiei.

Aceste pete mici de pe unghii pot fi si una dintre cele sapte avertizari de sarcoidoza, o boala care afecteaza pielea, plamanii si alte organe. Cand unghia este moale si are puncte albe, poate fi vorba despre o alta afectiune a unghiei. Trebuie sa stii ca asta poate indica faptul ca exista unele probleme ale glandei tiroide – hipotiroidism.

Daca linia de pe unghie este mai redusa, inseamna ca boala a fost descoperita in stadiu incipient.

Trebuie sa mai stii si fptul ca in cazul in care observi doua linii orizonatale pe suprafata unghiei, e necesar sa consulti un medic. Acest lucru poate prevesti un stop cardiac, boala Hodgkin, malarie sau chiar lepra.

Iar daca observi doua linii orizontale inguste pe una sau pe mai multe unghii, este un semn de hipoalbuminemie, adica semn ca nivelul proteinei albumina din sange este scazut. Partea proasta, in ceea ce priveste aceasta boala este ca poate provoca afectiuni acute si cronice, ca de exemplu probleme interne, ale rinichilor, cioroza ficatului si probleme cardiace.

Insa nu te ingrijora, in cele mai multe cazuri este raspunsul inflamator la rani sau infectii.

Asa cum am spus – daca observi vreunul dintre semnele mai sus mentionate, trebuie sa consulti medicul. Pentru ca ele pot arata ca este ceva in neregula cu sanatatea ta.

 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.