"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

six + 12 =

3 × three =

Un articol Ileana Mladinoiu

Frica este un sentiment firesc, ancestral, dictat de instinctul de conservare. Tocmai lipsa lui denota afectiuni maladive. Ne este teama de locuri inchise, de lift, de calatorii cu avionul, ne speriem de prezenta unor insecte, de boala, de moarte etc.

M-am intrebat adeseori daca exista si altfel de fobii, ca sa le spun asa, obisnuite. De pilda, frica de cea mai inaltatoare traire: dragostea. Am fost tentata- privind subiectiv lucrurile- sa cred ca nu, cel putin in ceea ce priveste iubirea .

nu trebuie sa iti fie teama sa te indragostesti


M-am intors la perioada in care am fost pedagog de “scoala veche” si mi-au revenit in memorie multele discutii avute cu adolescente pe tema afinitatii sufletesti, a faptului de a te indragosti.

Am sesizat ca unele dintre ele simteau teama de a se arunca in valtoarea dragostei, gandind ca odata prinse in mrejele lui Cupidon vor marca un esec. Mai mult, dadeau inapoi, inainte ca persoana de care s-au amorezat sa o faca si poate ca nici nu ar fi avut de gand.

Incerc sa-mi explic de unde vine frica de a te indragosti si cum ar trebui ea sa fie depasita. Teama, in general, izvoraste din copilarie. O relatie de afectiune aproape inexistenta a copilului fata de un tata mai mult absent sau o relatie cu o mama acaparatoare, ingreuneaza dezvoltarea fireasca a sentimentului, il inhiba.

Spaima la gandul ca va veti indragosti, ca veti suferi pentru ca s-ar putea sa fiti respinsi, ca nu veti fi la inaltimea asteptarilor celui/celei pentru care nutriti admiratie, respect, iubire constituie un prag. Pentru multi prea inalt, aproape inexpugnabil.

Se pot insira la nesfarsit motivele unor sentimente reprimate si, implicit, frustrarile ce izvorasc de aici. Important ar fi sa aflati cum sa nu va fie niciodata teama ca va veti indragostiti, revenind la tema prezentului articol.

Spunea Doric Germain ca: “Adevaratul eroism nu este absenta fricii ci canalizarea fricii spre actiune”. Explicit, trebuie sa dam piept cu obstacolul, fiindca ea, teama, exista in mintea fiecaruia dintre noi, insa poate fi invinsa tocmai actionand asupra ei.

Invatati sa va schimbati, sa va aceptati limitele

Foarte importanta este schimbarea, renuntarea la anumite obiceiuri, pentru ca nu puteti detine un control total. Anumite elemente va

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.