"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Atunci cand vorbim de interiorul locuintei noastre, evident ca apreciem si valoarea mobilierului pe care am avut grija sa-l alegem in asa fel incat sa-i confere ambianta dorita.Supus incercarilor timpului, mobilierul ne poate crea mici surprize (pete, zgaraieturi, aspect mohorat) si am fi tentati sa credem ca nu mai are viata lunga.

Nu ne putem permite sa-l schimbam ori de cate ori am vrea, nici sa chemam specialisti intr-ale reparatiilor. Aflati in acest punct, gandim cam cum am putea sa ne descurcam singuri.

Iata ce ne recomanda specialistii in mobilier si chiar bunicuta!

mentine mobilierul nou

Pentru tineretea mobilierului din lemn pictat/ceruit

Ar fi indeajuns apa calda cu sapun pentru mobilierul din lemn pictat, iar pentru cel ceruit (deschis la culoare), sa-l curatam cu o carpa moale inainte de a-i da un strat fin de ceara naturala de albine.

Putem prepara solutia acasa, folosind metoda bain-marie pentru topirea cerii (10 ml de ceara impreuna cu 100 ml de ulei de jojoba), dar o gasim si in comert.

Pentru a da o a doua viata unui mobilier vechi

Incepem mai intai sa-i indeparam impuritatile, folosind o perie moale (sau carpa) si apa in care am adaugat otet alb (se usuca rapid). Daca este prea murdar, foarte bun este amoniacul (85% apa, 15% amoniac). Pentru colturi si mici sculpturi, intrebuintam o periuta de dinti, de asemenea foarte moale.

PUBLICITATE

Se poate lacui apoi sau vopsi, in cazul celei de-a doua optiuni, operatiunea presupune indepartarea vopselei vechi prin metode variate (smirghel, dizolvant de vopsea…).

Pentru a da stralucire mobilierului

Ni se pare ca mobilierul nu mai are niciun pic de stralucire, arata “posomorat”. Exista o solutie si pentru aceasta nemultumire. Aplicam cu un burete ulei de in, un ulei natural, care ii va reda un aspect placut si-i va asigura protectie.

Pentru indepartarea petelor de pe mobilier

Preparam o mixtura dintr-un paharut cu apa, o lingura mare de detergent lichid de vase si o lingura mare de glicerina.

Amestecam bine, punem cantitati mici pe petele respective, frecam usor.

Pentru sertare blocate

Frecam bine zona care tine/impiedica cu sapun solid si vom observa ca va aluneca din nou. Repetam procedeul, daca nu a functionat din prima.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...