"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Potrivit dermatologului Lens Braun din New York, intregul corp are foliculi de par, inclusiv sfarcurile, asa ca exista intotdeauna posibilitatea ca si pe sfarcuri sa apara pilozitati.

Corpul are aproximativ 50 de milioane de foliculi de par, si numai o cincime dintre acestia sunt distribuiti pe pielea capului, asa ca exista multe zone corporale in care poate creste par. Iar cand este vorba de sfarcuri, pilozitatile cresc chiar pe areola mamara.

cresterea parului indica probleme grave de sanatate

Aparitia parului in zone nedorite poate fi o consecinta a tulburarilor hormonale sau se poate datora predispozitiei genetice. Majoritatea femeilor au pe pielea fetei velus, iar unora dintre ele le apar fire de par vizibile pe barbie. Mai rar, acestora le pot incolti fire de par in orificiul ombilical sau in urechi.

PUBLICITATE

Dermatologul Gorana Isailovic avertizeaza ca aparitia brusca a parului in aceste zone ale corpului poate fi un semnal de alarma cu privire la dezechilibrele hormonilor reproducatori sau tiroidieni.

Principalele motive pentru cresterea parului pe corp la femei sunt sarcina si menopauza, dar si unele medicamente sau substante precum testosteronul injectabil, steroizii anabolizanti si diferite suplimente.

Daca parul aparut este relativ des, poate fi vorba de hirsutism, o tulburare care presupune cresterea excesiva a parului. Tulburarea poate fi de ordin genetic, dar si o urmare a bolii ovarelor polichistice, care afecteaza 10% din populatia de sex feminin a globului.

In plus, Dr. Isailovic sustine ca unele femei au o predispozitie genetica pentru cresterea excesiva a parului, dar daca nu este cazul de asa ceva, trebuie investigata in amanunt cauza problemelor. Testele de laborator trebuie efectuate in cea de-a 7-a, a 14-a si a 21-a zi a ciclului menstrual pentru determinarea nivelului de hormoni prin raportare la valorile de referinta.

Examenele cu ultrasunete sunt insa mai simple si la fel de relevante, iar eventuatele nereguli depistate se pot corecta prin tratament endocrin sau ginecologic. Terapiile prescrise in majoritatea cazurilor sunt pe baza de plante.


Cum trebuie sa procedezi cu parul nedorit?

Firele de par nou aparute nu indica intotdeauna probleme grave de sanatate, dar sunt foarte inestetice. Poti indeparta aceste fire cu o penseta atunci cand porii pielii sunt deschisi (dupa ce iesi de la dus). Epilarea cu ceara sau cu lama este o alegere mai indicata daca

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!