"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

19 − 13 =

4 × 4 =

Un articol de Cristian Iacov

In ideea de a economisi energie electrica si bani, multi dintre noi am inlocuit vechile becuri incandescente standard cu lampi incandescente ecologice si economice de noua generatie.

Problema este ca becurile eficiente energetic din noua generatie sunt atat de toxice incat Agentiile de Protectie a Mediului au creat un protocol de urgenta in care au precizat pasii de urmat in cazul spargerii unui astfel de bec.

Motivul?

Gazele continute sunt foarte otravitoare. Daca un bec economic se sparge in interiorul locuintei, gazele emanate sunt de 20 de ori mai toxice decat o permite pragul maxim de siguranta privind concentratia maxima acceptabila de mercur in aer, avertizeaza un studiu realizat de cercetatorii de la Institutul Frauenhofer Wilhelm Klauditz pentru Agentia de Mediu Federala Germana.

Becurile eficiente energetic pot cauza:

• Ameteala

• Dureri de cap de tip cluster (in ciorchine)

• Migrene

• Crize epileptice

• Oboseala

• Lipsa de concentrare

• Anxietate

Becurile eficiente energetic pot cauza anxietate, migrene, si chiar cancer. Iata o serie de motive intemeiate pentru a reveni la becurile cu incandescenta. 

1. Becurile economice contin ingrijorator de mult mercur.

Mercurul este o neurotoxina puternica si deosebit de periculoasa mai ales pentru copii si femeile gravide.

Este deosebit de toxic pentru creier, sistemul nervos, ficat si rinichi, si poate da complet peste cap sistemul cardiovascular, sistemul imunitar si sistemul reproducator. Mercurul poate provoca frisoane, anxietate, insomnie, pierderi de memorie, dureri de cap, cancer si Alzheimer.

2. Becurile economice pot cauza cancer.

Un nou studiu efectuat de catre Peter Braun de la Laboratorul Alab din Berlin, Germania, a descoperit ca aceste becuri contin agenti cancerigeni deosebit de periculosi:

Fenolul, o substanta solida cristalina alba si usor acida, se obtine din gudron de carbune, se foloseste in industria chimica la fabricarea chimica, si este deosebit de toxic.

Naftalina, un compus cristalin alb volatil, obtinut prin distilarea gudronului de huila, se foloseste pentru indepartarea moliilor de haine si ca materie prima in industria chimica.

Stirenul, o hidrocarbura lichida nesaturata, este un produs derivat din petrol.

3. Becurile economice emit un numar mare de radiatii UV.

Becurile economice emit radiatii UV-B si, in cantitati mai mici, radiatii UV-C. Radiatiile UV sunt recunoscute a fi daunatoare pentru piele (pot cauza cancer de piele) si pentru ochi. Radiatiile emise de aceste becuri ataca direct sistemul

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.