"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Emil Cioran ramane unul dintre cei mai apreciati filozofi romani, cunoscut pentru volumele sale psihologice in care patrunde in adancul gandirii si trairii umane.

Cioran a scris „Pe culmile disperarii” (1934), „Cartea amagirilor” (1936), „Scrisori catre cei de-acasa” (1995) sau „Indreptar patimas” (1991), printre altele. Felul in care Cioran a reusit sa descrie relatia cauza-efect a principalelor probleme sufletesti ale omului modern l-au facut cunoscut nu doar in Romania ci si in Franta, acolo unde a murit pe 20 iunie 1995, la Paris.

Iata 10 citate celebre din Emil Cioran:

DESPRE MELANCOLIE: „Melancolia-i starea de vis a egoismului”

DESPRE TEOLOGIE: „Teologia n-a mai pastrat pentru Dumnezeu decat respectul majusculei”

DESPRE MODERNITATE: „Lumea moderna a fost atinsa pana la blestem de blestemul lucrurilor finite”

DESPRE NEMURIRE: „Nemurirea este o concesie de eternitate pe care moartea i-o face vietii”

DESPRE SUFERINTA: „A suferi e modul de a fi activ fara sa faci ceva”

DESPRE VISARE: „Cand viseaza, omul nu se indoieste niciodata”

DESPRE NEFERICIREA PROPRIE: „Nu, nu sunt fericit si probabil ca n-am sa fiu niciodata. Asta-i adevarul! Exista si oameni inapti de a gusta fericirea. Pentru ei aceasta fericire nu-i decat un cuvant rece, inscris in dictionar la litera cuvenita. Incontestabil ca eu fac parte din aceasta categorie”

DESPRE COMPASIUNE: „Mila si consolarea sunt nu numai ineficace, dar sunt si insulte.. Compatimirea este un sentiment care nu angajeaza. De aceea il gasim la atatia! In lumea aceasta inca n-a murit nimeni de suferinta altuia. Iar acela care a zis ca moare pentru noi n-a murit, ci a fost omorat”

DESPRE OAMENI: „Daca ar fi cu putinta sa ne privim cu ochii celorlalti, am disparea pe loc”

DESPRE CE CONTEAZA CEL MAI MULT IN VIATA: „Nu conteaza decat un singur lucru: sa inveti sa pierzi”

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE