"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Suntem atat de obisnuiti cu zaharul intalnit peste tot, incat nu mai dorim sa-l inlocuim cu altceva, fara sa ne dam seama ca folosit “in exces dauneaza grav sanatatii”, potrivit binecunoscutelor reclame.

Este normal sa fim surprinsi, daca nu am gustat niciodata Stevie. Nu ma refer la aceea de pe tarabe, ci la Stevia Rebaudiana, planta aromatica cu frunze deosebit de dulci care creste in zona subtropicala si tropicala din Americia de Sud si Centrala.

indulcitorul natural al cafelei este stevia

Avem nevoie de ceva timp, de parcurgerea unor etape, deloc grele, pentru a reusi sa apreciem savoarea Steviei Rebaudiene.

PUBLICITATE

Cu o putere de indulcire in medie de 300 de ori superioara zaharozei, denumirea stiintifica a zaharului obisnuit, acest indulcitor, 100% natural, inlocuieste cu brio aspartemul, edulcorantul chimic considerat otrava pentru organism.

Nelipsita de calitati, Stevia a patruns pe scara larga pe piata indulcitorilor naturali, primind insusi avizul Uniunii Europene.

Asa cum mierea, siropul de agave, de artar, ba chiar si zaharul, au propriul gust, la fel putem spune de Stevia Rebaudiana. Cu deosebirea ca in cazul ei, aroma este putin mai discreta.

Unele persoane au incercat sa adauge, spre exemplu, picaturi de Stevia in cafea si au ramas cu un usor iz de lemn dulce-amarui, neadoptand metoda. De retinut ca gustul Steviei va fi perceput diferit, functie de combinatia dorita, de “caracterul” produsului, in cazul de fata al cafelei, si, mai ales, de respectarea dozajului.

In ceaiuri, in produse lactate (iaurt, branza alba), in cappuccino, ciocolata cu lapte, in combinatie cu fructe, cu sucuri ori salate din fructe, extractul din Stevia pare a fi agreat de toata lumea.

Prin urmare, ca sa trecem de la zahar la indulcitorul non-caloric (alt atu), vom parcurge doua etape: dezobisnuirea de gustul zaharului si obisnuirea cu cel al Steviei Rebaundiene.

Sunt absolut convinsa ca oamenii cu probleme de sanatate, diabeticii indeosebi, cat si cei care vor sa slabeasca, nu vor stramba din nas, atunci cand in ceasca lor de cafea vor pune in loc de zahar picaturi/pulbere/pastilute obtinute din aceasta specie de planta.

Ultimele precizari

Am constatat ca pe Internet, Stevia este vanduta sub diferite forme, enumerate deja inainte. Amatorii se grabesc sa achizitioneze cantitati foarte mari, fara sa cunoasca exact cam la cat ar trebui sa se opreasca.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restu articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!