"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Calin Petru Barbulescu

 

Probabil ca nu esti complet strain de proprietatile sanatoase ale carnii de somon. Reprezinta o sursa de proteine de inalta calitate, precum si de vitamine si minerale, inclusiv potasiu si vitamina B12, dar si de acizi grasi Omega-3, care contribuie la buna functionare a creierului, a inimii si a articulatiilor.

PUBLICITATE

 

Somonul este consumat astazi in tot felul de moduri, fie preparat la cuptor, fie prajit, afumat, sau chiar crud – ceea ce nu reprezinta un pericol atat timp cat stii sa cumperi somonul potrivit pentru asta. Aroma, gradul de grasime si continutul nutritiv al carnii de somon depind enorm de locul de provenienta. Daca iti place carnea de peste, asigura-te ca te aprovizionezi numai cu somon curat, sanatos, si in niciun caz nu din categoria de crescatorie.

 

PUBLICITATE

somonul din ferme este plin de mercur

 

PUBLICITATE

Culoarea carnii de somon este un indiciu important al calitatii. Culoarea somonului salbatic de captura piscicola este de un rosu intens, adica este exact asa cum ar trebui sa arate carnea de somon. Culoarea somonului de crescatorie este mult mai stearsa, ca si cum pestele ar fi fost bolnav. Astaxantina este o molecula de culoare rosu aprins continuta de alge, plancton si krill, si este substanta care ii confera somonului culoarea specifica. Aceasta molecula este extrem de benefica pentru corpul uman. Este un antioxidant si un anti-inflamator puternic, imbunatateste fluxul sanguin, si creste productia energetica la nivelul mitocondrial.

 

Aceasta culoare rosu-portocalie stralucitoare este un bun indicator al faptului ca somonul este pescuit din salbaticie. Somonul de crescatorie are tot timpul o nuanta roz pal.

PUBLICITATE

 

Somonul salbatic beneficiaza de un aport crescut de astfel de molecule prin alimentatie, in timp ce somonul de crescatorie este hranit cu pelete alimentare care nu contin astaxantina naturala, astfel ca fermierii adauga la aceasta hrana propria lor versiune sintetica, cel mai frecvent obtinuta din carbune. Furajul de peste folosit de catre agricultori include faina de peste si uleiuri de peste care sunt foarte predispuse riscului de contaminare cu dioxina si mercur. Unii fermieri incearca chiar sa inlocuiasca faina de peste cu soia, proteine de porumb si ulei vegetal, dar somonul nu este menit sa consume astfel de alimente. Ca urmare, calitatea carnii de somon scade, si este nevoie de antibiotice ca pestii sa fie mentinuti sanatosi.

 

PUBLICITATE

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.