"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

three × one =

nine − seven =

Un articol de Ileana Mladinoiu

loading...

 

Cand nervul pudendal, denumit in vechiul nomenclator “nervul rusinos”, irita cele mai intime zone ale corpului: anusul, rectul, perineul, tractul urinar inferior si organele genitale, se declanseaza o durere foarte puternica, constanta, insuportabila.

 

Specialistii in materie vorbesc tot mai des de o asemenea afectiune neurologica intalnita mai ales la femei, indiferent de varsta. Insa, de-a lungul timpului, din ce in ce mai multi barbati se plang de dureri chinuitoare in zonele amintite.

 

ai dureri insuportabile din cauza nervului rusinos?

 

In multe cazuri, potrivit parerilor avizate, la originea nevralgiei pudendale ar sta toate structurile anatomice vecine “nervului rusinii” si ale ramificatiilor sale (oase, ligament, muschi, grasimi), vinovate de apasarea exercitata asupra organelor intime ale omului.

 

Mai mult, anumite pozitii abordate de corp, ca de exmplu statul pe scaun, duc la agravarea neuropatiei de care se aude, totusi, ca fiind mai putin frecventa.

 

Straduindu-ma sa gasesc informatii in plus cu privire la cauze, am aflat ca, aparent, ele nu ar fi bine definite. Repet, doar originea poate fi identificata.

 

Astfel, nevralgia pudendala poate debuta:

 

– post-traumatic: cadere in timpul practicarii unei activitati sportive (ciclism, echitatie…);

 

– post-operatoriu : interventie chirurgicala de natura ginecologica, urolologica sau proctologica (hemoroizi);

 

– dupa o endoscopie pelviana;

 

– dupa nastere, aici fiind vorba de o intindere a nervului pudendal;

<br />

– in zona perineului, cea mai fiabila ipoteza este compresiunea nervului, durerea resimtindu-se in zona pelviana, intre anus si organele genitale.

 

Suntem victimele “nervului rusinos”. Ce facem?

 

Ne prezentam la medic, primim o reteta cu antiinflamatoare, corticosteroide, medrol, antidepresoare si medicamente pentru durere neuropatica. Din nefericire, tratamentul farmacologic nu rezolva problema in anumite cazuri. Este adevarat, reduce usor durerea, in schimb are efecte secundare.

 

Recurgem si la chirurgie. In acest mod, decompresia nervului, adica diminuarea presiunii exercitate asupra organelor in discutie, face ca durerea sa dispara pentru aproximativ 12 luni. Uneori, acceptam injectarea unui anestezic, cu excelent efect calmant, dar temporar. In concluzie, nu-i mai bine sa facem pasi inainte spre…

 

…terapii blande noninvazive?

 

Gratie lor, aderentele tesutului conjunctiv provocate de un traumatism sau de interventii chirurgicale se resorb. Metodele alternative interfereaza cu nervul producator de durere. Una dintre ele, foarte usor de pus in aplicare, acasa, este sa punem un colac de sezut, procurat din farmacii, umplut

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.