"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

 

Ati citit multe articole din care ati inteles ca unei persoane i se poate estima varsta. Dupa CNP, e destul de limpede. Dupa ochi, putin mai greu. Pe retelele de socializare, indeosebi pe facebook, am intalnit, la fel ca voi toti, diverse teste ce mi-au procesat imaginea de profil, relevandu-mi o varsta sub cea reala. Sigur ca am fost incantata.

 

Acum va intreb daca vi s-a intamplat vreodata sa fiti surprinsi de aspectul fizic al unei fiinte necunoscute cu care ati hotarat sa va intalniti, exact dupa ce ati stat de vorba la telefon. Imi inchipui ca foarte rar.

 

vocea unui om ii poate trada varsta

 

In demersurile pe tema propusa ale diversilor cercetatori, s-a ajuns la concluzia ca vocea ar avea multe informatii de relevat despre noi. Nominalizez doar un studiu al unei echipe de oameni de stiinta de la Nottingham Trent University.

 

El ofera explicatii cu privire la semnalele trimise creierului, acele semnale care-l ajuta sa ghiceasca varsta si aspectul fizic al interlocutorului.

 

Ipotezele cercetatorilor britanici au fost “verificate”/validate pe baza unui experiment realizat cu ajutorul a 47 de voluntari. Fiecaruia i-a revenit sarcina sa priveasca 18 fotografii, timp de doua secunde. Dupa care sa aprecieze varsta, inaltimea, starea de sanatate si sa evalueze puterea de seductie a persoanei din imagine.

PUBLICITATE

 

Cel de-al doilea test aplicat celor 47 de participanti a constat in ascultarea unui numar de 18 inregistrari audio ale vocilor acelorasi fiinte din fotografii, ei nestiind asta.

 

In momentul in care rezultatele au fost comparate cu realitatea, s-a raportat o marja de eroare de doar 4 ani in medie, atunci cand a venit vorba de varsta ghicita dupa auditie.

 

Potrivit cercetatorilor de la Nottingham Trent University, estimarea varstei dupa voce este posibila, fiindca, la fel ca la animale, ea trimite semnale multimodale ce dau nastere unor reactii/stimuli in creierul nostru.

 

Asa se explica si faptul ca se pot analiza trasaturile fizice ale interlocutorilor, fara ca acestia sa fie vazuti.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE