"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Avem, fiecare, intre doua si trei kilograme de microbi!

 

Protectia organismului uman in fata bacteriilor si germenilor de orice fel a devenit o obsesie a ultimilor ani, alimentata, desigur, si de companiile care produc dezinfectanti. Se pierde, insa, din vedere ca intre om si o buna parte din aceste bacterii exista o convietuire reciproc avantajoasa.

 

excesul de curatenie ne imbolnaveste

 

Lupta impotriva microbilor este importanta si, in unele cazuri, vitala pentru om. Ducerea ei la extrem devine, insa, un lucru nociv pentru organismul uman si poate provoca boli dintre cele mai grave. Igiena exagerata si folosirea excesiva a antibioticelor sunt principalele cai prin care societatea moderna lupta impotriva acestor microbi, iar medicul Marius Calinici crede ca aceasta lupta este puternic alimentata de interese economice. ”Aceasta lupta cu agentii patogeni ajunge sa ne obsedeze. Nu toti ne dam seama, insa, ca ea este incurajata de reprezentantii industriilor care fabrica solutii impotriva agentilor patogeni – industria farmeceutica, industria dezinfectantilor…”, crede el.

 

Potrivit medicului, se pierde, insa, din vedere faptul ca o buna parte dintre aceste microorganisme traiesc ”intr-un soi de buna vecinatate” cu omul. ”Este o convietuire benefica, win – win, si pentru om, si pentru microorganisme, si nu vorbim despre un numar mic de microorganisme”. Calinici spune ca numarul de celule ale microbiomului, totalitatea microbilor cu care interactioneaza un organism uman este de zece ori mai mare decat numarul celulelor organismului respectiv.

 

Avem, fiecare, cate doua – trei kilograme de microorganisme in si pe noi
Termenul de „microbiom” a fost elaborat de Joshua Lederberg, care in 1958 a devenit unul dintre cei mai tineri laureati ai Premiului Nobel, obtinand cea mai importanta distinctie in domeniul medicinei la doar 33 de ani. Marius Calinici spune ca cercetarile din domeniu au demonstrat ca acest microbiom cantareste, in cazul fiecarui organism uman adult, intre doua si trei kilograme si are un rol determinant pentru starea de sanatate a organismului respectiv. Cea mai mare parte din microbiom se afla in intestinul gros, dar componente esentiale ale lui se regasesc si pe piele si in caile respiratorii, canalele auditive, in cel urinar si genital, dar si in restul tubului digestiv.

 

Rolul microbiomului

 

”Ce se stie sigur despre microbiom este ca protejeaza zona in care se afla de colonizarea cu alta flora microbiologica, potential periculoasa. Se mai stie ca, mai ales la nivelul intestinului gros, se dezvolta anticorpii, deci microbiomul permite dezvoltarea mijloacelor de aparare – raspunsul imunitar – ale organismului. De asemenea, se mai stie cu certitudine ca, la nivel digestiv, microbiomul fabrica vitamine si acizi esentiali. Dupa unii, fara a fi, insa, o certitudine, microbiomul ar avea si efect asupra starii ponderale si chiar asupra starii psihice”, explica medicul.

PUBLICITATE

 

Cum afecteaza curatenia microbiomul si cum ne imbolnavim

 

Potrivit specialistului, unul dintre cele mai la indemana exemple de afectare a microbiomului cu consecinte directe asupra starii de sanatate este dezinfectarea mainilor. ”La nivel tegumentar este necesara spalarea, nu dezinfectarea. Spalarea presupune indepartarea mizeriei, pe cand dezinfectarea inseamna omorarea florei bacteriene si dezvoltarea uneia noi, mai agresive”, spune el. Medicul adauga ca persoanele care obisnuiesc sa-si dezinfecteze excesiv mainile dezvolta afectiuni cutanate.

 

O alta exagerare este, in opinia medicului, dezinfectarea alimentelor, fiind de parere ca o simpla spalare este suficienta, avand in vedere ca organismul dispune de propriii dezinfectanti – saliva din cavitatea bucala, acidul clorhidric din stomac. Nu in ultimul rand, utilizarea antibioticelor perturba structura microbiomului, mai cu seama a celui de la nivelul intestinului gros. Toate aceste perturbari ale microbiomului cauzeaza, la randul lor, boli precum alergii, eczeme si boli reumatismale.

Sursa: adevarul

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE