"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

thirteen + 6 =

20 − three =

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Pe viitor, mijloacele principale de depistare a cancerului ar putea consta nu in teste costisitoare si invazive, ci pur si simplu in folosirea de caini special antrenati pentru a adulmeca probele de urina suspecte. 

Un nou studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Medicale din Arkansas (UAMS) si prezentat cu ocazia celei de-a 97-a Reuniuni Anuale a Societatii Endocrine din San Diego, il are ca protagonist pe cainele de salvare Frankie. Cainele in cauza a inregistrat o rata de succes de 90 la suta la distingerea intre probele de urina prelevate de la pacienti cu cancer tiroidian si cele prelevate de la oameni sanatosi.

Desi multi caini au fost antrenati in prealabil pentru a detecta diferite tipuri de cancere umane, Frankie este primul caine antrenat pentru a face diferenta intre persoanele cu boli tiroidiene benigne si cele bolnave de cancer prin simpla adulmecare a urinei acestora.

cainii detecteaza cancerul

Cainii – la fel de eficienti precum testele de screening de prima mana

In prezent, metoda preferata pentru diagnosticarea cancerului tiroidian este biopsia prin aspiratie pe ac fin, care presupune introducerea unui ac fin pe gat pana la nivelul glandei tiroide pentru prelevarea unei mostre de tesut tiroidian pentru analiza.

Cu toate acestea, multe dintre tehnicile de diagnostic existente au un grad limitat de precizie, astfel ca multe dintre interventiile chirurgicale tiroidiene intreprinse sunt determinate de alarme false, avertizeaza cercetatorul senior Donald Bodenner.

In eforturile de a oferi o alternativa la astfel de teste invazive, cercetatorii l-au antrenat pe Frankie, o corcitura de ciobanesc german, sa recunoasca mirosul de tesut tiroidian uman canceros. Cainele a fost instruit sa se intinda la detectarea mirosului de cancer, si sa se indeparteze de mostre in toate celelalte cazuri.

Echipa de cercetatori a colectat probe de urina de la 34 de pacienti la clinica tiroidiana UAMS. Toti participantii au fost supusi apoi la biopsii si interventii chirurgicale de diagnosticare, in urma carora a fost confirmat faptul ca 15 dintre ei au avut intr-adevar cancer tiroidian, in timp ce restul de 19 au avut boli tiroidiene benigne. Aceste rezultate nu au fost divulgate cercetatorilor si antrenorului canin din etapa secunda a studiului.

Un antrenor echipat cu manusi il pune pe Frankie sa adulmece probele de urina (cu pauze ocazionale pentru

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.