"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Ileana Mladinoiu

Cred ca fructele si legumele au parte, pe buna dreptate, de multa publicitate, deoarece li se cunosc multiplele beneficii pe care le au, atunci cand le includem in programul nostru alimentar.
Decojite sau nu? Toate sau anumite legume si fructe. Cum trebuie sa fie pamantul de unde sunt scoase?

 

Iata intrebari la care incercam sa raspundem, aruncand un ochi asupra a ceea ce presupune o alimentatie sanatoasa.

 

nu mai curata legumele si fructele de coaja

 

Si, daca ar fi sa va impartasesc cate ceva din experienta proprie, atunci ma intorc in copilarie, la tara, printre copaci si legume. Nu-mi amintesc sa fi curatat vreun fruct de coaja sau vreun castravete, de exemplu.

 

Marturisesc, nici nu le spalam. Scoteam din pamant un morcov, il stergeam putin de coltul rochitei, dupa care il rontaiam cu pofta. Desigur, nici pomeneala de pamant stropit cu substante chimice ale caror urme se regasesc, adesea, astazi pe coaja fructelor si a legumelor.

PUBLICITATE

 

Ce fructe si legume se pot consuma nedecojite:

 

1.Marul

 

Cu certitudine, unii il curatati de coaja, considerand ca este greu de digerat. Va inselati si faceti cea mai mare greseala. Bogat in fibre si celuloza, marul consumat cu tot cu coaja faciliteaza de fapt digestia. De asemenea, contine quercetina (antioxidant de tip flavonoid), vitamina C si triterpenoid ce ajuta la tratarea cancerului.

 

2. Cartoful

 

Folosit sub diverse forme- piure, salate, garnitura pentru friptura- cartoful este in permanenta decojit. Fara sa cunoasteti ca 20% dintre valorile nutritive, cum ar fi vitamina C si mineralele, se gasesc exact in coaja lui, neuitand fibrele. Se impune ca masura de precautie spalarea “serioasa” a tuberculilor pentru a elimina orice urma de pamant.

 

3.Vinetele

 

Nasuninul se numeste extraordinarul fitonutrient aflat in “imbracamintea” acestor legume. Antioxidant puternic, nasuninul are capacitatea de a preveni degradarea celulelor nervoase ce poate fi cauzata de imbatranire sau de vreo boala.

 

4.Cartofii dulci

 

Continutul bogat in vitamina C, potasiu si betacaroten al cojilor cartofilor dulci va va determina sa nu mai apelati la cutit pentru a le indeparta.

 

5.Castravetele

 

Coaja legumei supusa atentiei, in special a castravetului de culoare verde inchis, este plina de antioxidanti si fibre. Se recomanda a fi uzitata, mai ales daca suferiti de constipatie.

 

6.Morcovul

 

De vreme ce marea parte a antioxidantilor o gasim in coaja

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE