"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

 

Caderea parului este o etapa perfect normala a procesului natural de regenerare. O persoana sanatoasa pierde, in medie, cca. 50-100 de fire de par pe zi. Pierderile masive de par, insa, pot indica probleme de alopecie, cat si marca debutul anumitor dezechilibre fiziologice si boli.

De regula, caderea accentuata a parului se soldeaza destul de repede cu zone de calvitie si este insotita de subtierea si miniaturizarea firelor de par existente sau regenerate.

 

Care sunt cauzele caderii parului?

 

nu ignora caderea parului

 

Caderea parului poate afecta nu numai scalpul, ci intregul corp. Aceasta problema poate fi ereditara, sau se poate datora unor modificari hormonale, afectiuni medicale sau anumitor medicamente. Problema caderii parului poate afecta atat barbatii, cat si femeile sau copiii.

 

1. Afectiuni ale pielii

 

Exista numeroase afectiuni ale pielii care pot afecta scalpul si care pot duce la pierderea parului. Printre cele mai intalnite afectiuni ale pielii se numara dermatita seboreica, eczemele scalpului, infectia cu ciuperca numita Malassezia furfur, care duce la aparitia matretii, sau psoriazisul scalpului, cauzat de slabirea sistemului imunitar. Aceste afectiuni determina uscarea pielii si provoaca neurodermatite si mancarimi.

 

2. Dezechilibre hormonale

 

Dezechilibrele hormonale sunt una dintre cele mai importante cauze ale pierderii parului. Ele se pot datora deficientelor de fier sau disfunctiilor glandei tiroide.
De asemenea, nivelurile natural ridicate ale testosteronului pot provoca pierderea parului atat la barbati cat si la femei, dar mai ales la femeile ce sufera de sindromul ovarelor polichistice.

PUBLICITATE

 

3. Substante medicamentoase

 

Alte cauze ale caderii premature a parului pot fi medicamentele pe baza de prescriptie medicala cum sunt contraceptivele orale, medicamentele de reglare a tensiunii arteriale, antidepresivele, antibioticele, medicamentele impotriva acneei, agentii chimioterapeutici, imunosupresoarele si analgezicele.

 

4. Deficiente nutritionale

 

Deficientele nutritionale cauzate de medicamentele pe baza de prescriptie medicala sau bolile digestive precum boala Crohn si sindromul de colon iritabil, pot determina si ele pierderea parului.
Deficientele de proteine, de zinc, vitamina D, si de vitamine din complexul B pof fi foarte daunatoare pentru sanatatea scalpului.

 

5. Stres

 

Stresul declanseaza reactia de „lupta-sau-fugi”, determinand organismul sa aiba ca prioritate functiile legate de supravietuire.

 

Fluxul de sange la nivelul scalpului scade, iar cresterea parului stagneaza.

 

Stresul poate declansa, de asemenea, tricotilomania, o afectiune cronica care presupune smulgerea parului de catre pacient in incercarea de a se calma.

 

6.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE