"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articole de Petrut

O femeie in varsta de 48 ani din Kolkata, India, pe nume Minati Mondal, a suferit de dureri de stomac si de reflux gastroesofagian timp de 45 de zile inainte sa se adreseze unui medic.

Ajunsa la spital, testele efectuate au relevat faptul ca avea calculi biliari. In timpul interventiei chirurgicale ulterioare, medicii au fost uluiti cand au gasit in corpul pacientei nu mai putin de 11.950 de astfel de pietre. Ar putea fi cu usurinta un nou record mondial in materie de amploare a bolilor biliare.

iata de ce il durea stomacul

Minati Mondal a manifestat dureri insuportabile de stomac si simptome de reflux gastroesofagian timp de aproape doua luni. Testele cu ultrasunete au confirmat existenta unui caz sever de calculi biliari.

Acesti calculi biliari sunt de fapt gramajoare de colesterol si saruri formate in interiorul vezicii biliare, un organ piriform de mici dimensiuni localizat sub ficat, al carui rol este acela de a produce si stoca bila. In unele cazuri, calculii biliari nu genereaza niciun fel de simptome si nu isi pun amprenta asupra calitatii vietii pacientilor. De multe ori, in schimb, ajung sa infunde vezica biliara, generand simptome de durere si greata si favorizand aparitia infectiilor cu potential letal. Calculii biliari sunt o problema frecventa, si apar mai ales ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi. Cele mai predispuse la aceste probleme sunt femeile, motivele pentru acest lucru nefiind insa elucidate.

In cazul acestei femei, cu siguranta medicii nu se asteptau sa gaseasca un numar atat de mare de pietre biliare.

Dr. Makhan Lala Saha, chirurgul care a efectuat interventia laparoscopica, a declarat: „Am fost uimit sa vad un numar atat de mare de pietre extrase din vezica biliara a acestei paciente. Nu mi-as fi imaginat niciodata ca o vezica biliara ar putea contine atat de multe astfel de formatiuni.”

Ajutat de mai multi asistenti, Dr. Saha a numarat toate pietrele biliare extrase. Pe timpul numararii, echipa medicala a purtat in permanenta manusi de protectie din cauciuc dublu-stratificat. Dupa 4 ore, asistentii au tras linie: bilantul lor a indicat existenta unui numar de 12.000 de pietre cu dimensiuni cuprinse intre 2 mm si 5 mm.

Dr. Makhan Lala Saha este endochirurg specializat in chirurgie gastro-intestinala in regim de spital. Acesta a declarat ca, desi anticipase inainte de interventie un numar mare de calculi, nu ar fi crezut ca numarul acestora avea sa depaseasca 5000.

Dr. Saha a mai afirmat: „Acum doua luni, am operat o fata care a avut un numar de 1.110 pietre si am considerat acest numar unul impresionant atunci, dar si in trecut s-au mai inregistrat cazuri impresionante. In 1983, medicii din Marea Britanie au eliminat din vezica biliara a unui pacient german un numar de 3.110 de pietre. Dar iata ca recordul a fost doborat.”

Despre autor:

Petrut s-a alaturat echipei Secretele pentru a veni in sprijinul oamenilor cu informatii despre o viata sanatoasa. Sursa:healthiswealthofheart. Pe Petrut il puteti gasi pe facebook!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.