"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Probabil ca si tu te-ai descotorosit de molarii de minte la sfatul medicului stomatolog. Cu totii ne alegem un dentist bine pregatit, care sa faca o treaba cat mai buna, asa ca rar se-ntampla sa punem la indoiala sfaturile sau deciziile acestuia.

Dar oare au dreptate dentistii asupra molarilor de minte? In acest articol vom dezbate importanta molarilor de minte, pentru a stabili daca este sau nu intemeiata decizia de a-i extrage cat mai repede posibil.

In majoritatea cazurilor, medicii stomatologi sustin sus si tare ca molarii de minte trebuie extrasi, deoarece nu au niciun rol si ne predispun la multe probleme dentare.

Dar haide sa analizam mai indeaproape acest aspect.

avem nevoie de molarii de minnte?


Molarii de minte sunt supranumiti si molari ternari, aparand in spatele molarilor mari. Acestia rasar, de regula, in adolescenta tarzie sau catre varsta de 20 de ani.

Un raport publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica a furnizat detalii revoltatoare, sustinand ca peste 67% din interventiile de extractie a molarilor de minte nu isi au rostul.

Mai mult, studiile stiintifice au demontat mitul conform caruia molarii de minte ne-ar predispune la diferite boli. Nici vorba de asa ceva. Asa ca daca abordam problema dintr-un unghi diferit, putem desprinde concluzia ca extractia molarilor de minte este o afacere, si inca una banoasa, pentru industria dentara (a carei cifra de afaceri anuala se invarte in jurul sumei de un miliard de dolari).

Dr. Weston A. Price se numara printre cei mai importanti cercetatori in domeniul sanatatii orale si ai acestui fenomen, investigand indeaproape legatura dintre sanatatea dentara si bolile inregistrate in preajma secolului 20. Cercetatorul a identificat o serie de triburi native care nu au suferit niciodata de probleme dentare, si care si-au pastrat intacti molarii de minte fara niciun fel de consecinte negative.

Astfel, el a desprins concluzia ca secretul sanatatii dentare si a intregului corp ar consta in tipul de nutritie. Din fericire, medicii stomatologi care se aliniaza abordarii holistice aplica si in zilele noastre aceste dovezi, promovand ideea ca, pe fondul unei alimentatii adecvate, osul maxilarului poate sustine fara probleme toti cei 32 de dinti aparuti, inclusiv molarii de minte.

In plus, Dr. Weston Price a constatat ca introducerea zaharului rafinat si

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.