"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Razvan

Bacteria helicobacter se numara printre principalele cauze ale aparitiei bolilor tractului digestiv superior. Se estimeaza ca jumatate din populatie este infestata cu aceasta bacterie!

 

Infectiile cu helicobacter pylori ataca mucoasa stomacala, mediul acid al stomacului fiind indeosebi prielnic dezvoltarii acestui microorganism. Simptomele, in schimb, nu se manifesta in acelasi fel la toate persoanele infectate, asta datorita proprietatilor imunologice specifice fiecarui organism in parte.

 

Din acest motiv, bacteria poate trece neobservata si poate trai in corp zeci de ani fara a genera neaparat simptome.

 

 

boala mainilor murdare

Helicobacter este o bacterie gram-negativa cu mobilitate mare. Pe langa mucoasa stomacului, aceasta bacterie poate infesta cavitatea orala, fiind intalnita in placa dentara si in saliva. In plus, se regaseste adeseori in materiile fecale. Fiind foarte usor transmisibile prin contact fizic direct, infectiile cu helicobacter sunt foarte comune in tarile slab dezvoltate, unde infesteaza pana la 80% din populatie.

 

Prin comparatie, in tarile mai dezvoltate, procentajul este de 20-50%. Devine astfel limpede ca infectia cu helicobacter isi merita denumirea de „boala mainilor murdare”.

PUBLICITATE

 

O multime de oameni se infecteaza inca din copilarie, in primul rand ca urmare a igienei precare. Mai mult, devine aproape imposibil de determinat cauza si modul exact de infectare, avand in vedere ca infectia poate persista in organism ani buni fara a produce simptome evidente. Acesta este si motivul pentru care, in cele mai multe cazuri, infectiile cu helicobacter sunt diagnosticate dupa varsta a doua.

 

Cele mai frecvente moduri de infestare sunt prin manipularea si consumul de apa si alimente contaminate, precum si prin contactul fizic direct cu persoane contaminate. Orice forma de contact fizic poate contamina o persoana sanatoasa cu aceasta bacterie.

 

SIMPTOME

 

Cele mai des intalnite simptome ale acestei infectii sunt durerile, arsurile si crampele stomacale, balonare, digestia slaba, greata, varsaturi, respiratie urat mirositoare, etc. Unii pacienti cu gastrita cronica nu manifesta niciun simptom, in timp ce in cazul altor pacienti pot aparea simptome exacerbate coroborate cu ulcere stomacale. Durerea, simptomul dominant, este insotita de pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate si, in 25% dintre cazuri, aparitia de urme de sange in scaun.

 

Desi mai rare sau mai slab definite, exista si alte simptome care pot indica existenta in organism a acestei infectii, simptome precum depresia, lipsa de energie si de tonus, anxietatea, oboseala cronica, insomnia si modificari ale pielii.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...