"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

fifteen − six =

4 + 13 =

Un articol de Maya

loading...

Oamenii respira de 18 ori pe minut, de 1080 de ori pe ora si chiar de 25920 de ori pe zi. Dar o fac cum apuca!

Ar trebui sa dam atentie si sa invatam principiile de baza ale respiratiei, intrucat sunt esentiale sanatatii noastre. Un proverb sanscrit spunea: “respiratia inseamna viata, deci daca vei respira bine, vei trai mult pe pamant”.

Cum este indicat sa respiram? Este corect sa respiram pe gura, sau pe nas?

 

cum este mai sanatos sa respiri?

 

Respiratia nazala

Daca respiri pe nas, asiguri activitatea cerebrala stabila si reglezi pulsul. Acest tip de respiratie are cateva beneficii. In primul rand, cand respiri pe nas, praful, poluarea, bacteriile si virusii se opresc in cavitatile nazale si nu mai ajung in plamani. Deasemenea, respiratul pe nas asigura oxigenul din sange.

Respiratia pe gura

Respiratia pe gura presupune cateva aspecte negative, deoarece poate provoca o serie de probleme de sanatate.

In anumite situatii, este mai usor sa respiram pe gura, ca de exemplu cand trebuie sa ridicam greutati sau cand alergam, insa chiar si atunci nu este recomandat.

In timpul somnului, respiratia pe gura poate cauza diferite probleme ca: respiratie greoiae, probleme de odihna, sforait si chiar senzatia frecventa de urinare in timpul noptii. Respiratul pe gura permite aerului poluat sa intre in plamani, fara a fi curatat. Rezultatele pot fi raspandirea bacteriilor si virusilor in plamani.

Concluzionand, putem spune ca este mai sanatos sa respiram pe nas, decat pe gura. Pe scurt, modul in care respiram afecteaza nivelul de CO2 din plamani si din sange. Insa CO2 are si un aspect pozitiv, deoarece ajuta pastrarea nivelului de pH din sange normal, asigurand oxigenul necesar creierului si tesuturilor.

Asadar, putem spune ca CO2 nu are numai aspecte negative, intrucat odata cu el, primim si resursa necesara de oxigen.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.