"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

17 − twelve =

20 − 5 =

Mielomul multiplu este o forma incurabila, rara si foarte agresiva de cancer al sangelui, care afecteaza maduva osoasa. Mielomul multiplu reprezinta aproximativ un procent dintre toate tipurile de cancer si este a doua boala ca frecventa in ceea ce priveste cancerul de sange. 

loading...

In fiecare an, sunt diagnosticati cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienti in intreaga Europa si sunt raportate 24.000 de decese. Aproximativ 37% dintre persoanele diagnosticate au mai putin de 65 de ani.

aceasta forma de cancer omoara anual peste 24000 de oameni

„Mielomul multiplu este o boala foarte complexa, care are un tipar specific de perioade de remisiune, urmate de recadere. Pentru pacient, acest lucru inseamna ca boala revine intr-o forma mult mai agresiva dupa o perioada sub tratament, in care se simte mai bine. In timp, boala progreseaza, perioadele in care aceasta este tinuta sub control se scurteaza, iar complicatiile se inmultesc.

Chiar daca, in ultimii ani, s-au facut progrese substantiale in ceea ce priveste optiunile de tratament si multi pacienti traiesc cu boala zece ani sau chiar mai mult, mielomul multiplu ramane o boala incurabila.” explica Prof. Dr. Daniel Coriu, Director-Centrul de Hematologie si Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

Varsta pacientului, stadiul bolii, agresivitatea acesteia, alte afectiuni asociate si raspunsul la tratament sunt factori care pot influenta atat calitatea vietii pacientilor cu mielom multiplu, cat si speranta lor de viata. Pacientii cu mielom multiplu sufera adesea si de anxietate, depresie si izolare determinate de stresul unei vieti cu o boala incurabila si de faptul ca isi petrec perioade lungi de timp in spital, fiind dependenti de ajutorul familiei.

„Ingrijirea si tratamentul pacientilor cu mielom multiplu reprezinta o provocare pentru medici, pentru ca, pe masura ce boala evolueaza, fiecare optiune de tratament devine mai putin eficace, iar cu fiecare recadere, tratamentele disponibile sunt din ce in ce mai limitate. Din fericire, avem vesti bune pentru pacientii recazuti, care nu mai raspund la terapia anterioara, pentru ca exista tratamente inovatoare, cu rezultate complexe si de durata, care prelungesc perioada de viata, fara progresia bolii.

Ceea ce noi, medicii, ne dorim este sa crestem speranta de viata, pastrand in acelasi timp si calitatea vietii pacientilor. Acest lucru presupune reducerea simptomelor bolii, prelungirea perioadelor de remisiune si minimizarea efectelor adverse ale unui tratament pe termen lung.”, adauga Prof. Dr.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.