"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Migrenele sunt extrem de comune, episoadele dureroase avand durate cuprinse intre cateva ore si trei zile. Din pacate, aceste tipuri de dureri de cap se numara printre cele mai putin intelese si ineficient tratate tulburari medicale, in special din cauza multitudinii de cauze si factori favorizanti. Se speculeaza ca migrenele ar fi rezultatul unei interactiuni complexe intre o serie de factori genetici, de mediu, si neurologici manifestate diferit de la o persoana la alta.

Inclusiv manifestarile episoadelor de migrena sunt resimtite diferit de catre pacienti. Pe langa simptomele obisnuite precum durerile pulsatorii, care pot fi localizate unilateral sau pot cuprinde toata zona capului, unii pacienti manifesta inclusiv tulburari de vedere, asa-zisele migrene cu aura, la debutul crizelor dureroase.

deficitul de vitamine te expun la migrene

Migrenele pot fi insotite de frisoane, transpiratie, greata, varsaturi, febra, si/sau sensibilitate la lumina, sunete si mirosuri, in cazuri speciale.

Cercetarile au aratat ca peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume – aproximativ 6-7 la suta din populatia de sex masculin si 15 -18 la suta din populatia de sex feminin – sufera de migrene, precum si ca la nivel global se inregistreaza zilnic aproximativ 20 de milioane de atacuri de migrena.

Cauzele migrenelor

Cauzele migrenelor au fost investigate de numeroase studii de specialitate, dar nu au fost complet explicate sau elucidate. Desi exista si teorii contradictorii cu privire la cauzele crizelor de migrena, majoritatea opiniilor medicale converg catre urmatoarele cauze posibile:

PUBLICITATE

– Cresterea excesiva a fluxului de sange la nivel cerebral. Pe de alta parte, unele studii afirma ca aceste dureri de cap nu sunt precedate de vasoconstrictie si scaderea fluxului sanguin, ci dimpotriva, de o amplificare cu aproape 300 la suta a fluxului sanguin cerebral. Cu toate acestea, pe durata episoadelor dureroase propriu-zise, circulatia apare ca fiind normala, sau doar usor redusa.

– O tulburare neurologica legata de activitatea celulelor nervoase ce cuprinde intregul creier, cauzand durere.

– Modificari in nivelurile de serotonina. Migrenele sunt puse inclusiv pe seama vasodilatatiei si a inflamatiilor vaselor sanguine craniene pe fondul scaderii nivelurilor de serotonina.

– Constrictie vasculara la nivelul creierului. Migrenele pot aparea ca urmare a unor fenomene initiale de vasoconstrictie si de scadere a fluxului sanguin, urmate de dilatarea si largirea vaselor de sange, ceea ce activeaza senzatii

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...