"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Suntem omnivori prin definitie, astfel ca vegetarianismul, potrivit dovezilor antropologice culese de-a lungul istoriei, nu asigura toate substantele nutritive necesare organismului. 

Totusi, vegetarianismul nu trebuie interpretat nici pe departe ca fiind o alegere nesanatoasa, plus ca, de-a lungul timpului, a devenit o cale mai usoara de asigurare a hranei odata cu dezvoltarea uriasa a pietii de desfacere din societatea occidentala moderna.

nu cumpara carne de la alimentara

 Cand vine vorba de produsele din carne, in schimb, compozitia carnii de macelarie din magazinele locale difera mult de cea consumata de stramosii nostri. Acest lucru se rasfrange asupra sanatatii intregului corp, desi prea putini dintre noi mai suntem constienti sau preocupati de acest lucru.

PUBLICITATE

Am traversat cea mai indelungata etapa a istoriei asigurandu-ne hrana din postura de vanatori/culegatori nomazi. Abia in urma cu aproximativ 8000 de ani am facut pasul catre cultivarea terenurilor si domesticirea animalelor, aceste preocupari agricole si de crestere a animalelor devenind piatra de fundatie pentru societatea moderna de astazi. Astfel a inceput tranzitia dinspre societatile vanatoresti catre cele agricole si fermicole, capabile sa se autosustina prin cultivarea de produse agrare ecologice si naturale, precum si prin cresterea de animale domestice hranite cu iarba si cereale.

Unul din marile neajunsuri ale situatiei globale actuale consta in faptul ca fermele nu produc exclusiv pentru pietele locale. Pana a ajunge pe mesele consumatorilor, majoritatea produselor alimentare sunt obtinute intr-un cadru profund nenatural, pentru ca mai apoi sa fie transportate peste granite si peste ocean. Multi oameni din ziua de azi habar nu au de unde provin sau cum sunt produse alimentele pe care le consuma.


Haide sa analizam mai indeaproape industria moderna a carnii.

Carnea de consum din zilele noastre

Productia de carne de pe continentul american s-a dezvoltat intr-o afacere de proportii mai ales in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu inflorirea economiei si inmultirea populatiei. Pana atunci, majoritatea fermierilor isi cresteau animalele in aer liber, cu o alimentatie naturala, dar la acest punct de cotitura au fost marginalizati sau absorbiti de fermele tehnologizate mult mai eficiente. Aceasta tranzitie a fost imbratisata cu entuziasm sub eticheta de „progres”.

Din nefericire, mijloacele de eficientizare a fermelor industrializate mari au inclus, printre altele, practici de hranire controlata si de folosire a hormonilor pentru accelerarea si

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE