"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Care este „delicatesa” numarul unu consumata de milioane de oameni aproape in fiecare zi?

 

Nu, nu este vorba despre cartofi sau usturoi, ci despre… cremwursti!

 

In intreaga lume, pe durata unui an intreg, sunt consumati miliarde de cremwursti. Cremwurstii au devenit celebri pe la sfarsitul secolului al 19-lea, atunci cand au fost descoperiti prima oara de catre imigrantii germani. La scurt timp dupa descoperirea lor, cremwurstii apetisanti au intrat in voga in multe alte tari de pe glob.

 

Gustosi, intr-adevar, dar dupa ce vei afla exact ce contin si cum sunt fabricati, nu cred ca te vei mai atinge de ei… Iata cum pot duce banalii cremwursti la imbolnaviri:

 

ce contin cremwurstii?

 

Cremwurstii ne pun in pericol sanatatea

 

Crenvurstii sunt, prin definitie, alimente intens procesate aproape lipsite de orice valoare nutritiva. Fabricile de alimente ii produc intr-o maniera extrem de mecanicizata, care elimina prin hiperprocesare aproape orice caracteristica naturala a materiei prime. Nu calitatea primeaza aici, ci cantitatea, principalul obiectiv al fabricilor mari fiind asigurarea unei productii de 300.000 de cremwursti pe ora. In mod conventional, cremwurstii sunt fabricati din trei ingrediente principale: carne de porc, de vita si de pui. Unele companii, insa, nu irosesc nimic, asa ca in compozitie ajung toate resturile alimentare de la punctele de sacrificare ce ar putea trece drept „comestibile”. Resturile si subprodusele strecurate in productie includ grasime, piele, picioare si capete intregi de animale. Apetisant, nu?

 

Aceste „garnituri” sunt tocate si amestecate intr-o pasta groasa. Pentru a da gust crenvurstilor, la compozitie se adauga o cantitate uriasa de aditivi pe baza de sare, sirop de porumb, glutamat monosodic (MSG), nitrati, si alte substante chimice.

 

Aromele cremwurstilor variaza in functie de punctele de comercializare a acestor produse, respectiv de gusturile si preferintele consumatorilor. Ministerul Agriculturii al SUA (USDA) nu ii constrange prin lege pe producatori sa precizeze pe etichetele produselor comercializate toate aromele folosite, astfel ca pe lista se strecoara fara probleme infamul glutamat monosodic (MSG) si carmin, un colorant obtinut din chitina dura a unor gandaci fierti in amoniac sau carbonat de sodiu!

PUBLICITATECremwurstii pot cauza cancer

 

Si asa ajungem si la problema de interes major. Printre aditivii introdusi in compozitia cremwurstilor se numara si nitrati si nitriti, o adevarata bomba cu ceas. La temperaturi inalte si in prezenta aminelor, aceste doua tipuri de aditivi formeaza nitrozamine, iar aceste nitrozamine au fost corelate in mod direct cu aparitia cancerului. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a concluzionat, pe baza studiilor, ca pana si consumul unui singur cremwurst pe zi creste riscul de cancer colorectal cu 21%. Cremwurstii contin si-asa nitriti, iar industria alimentara mai si adauga astfel de aditivi in procesul de fabricatie.

 

Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Hawaii, carnea procesata creste riscul de cancer pancreatic cu 67%.Cremwurstii pot contine multe deseuri periculoase

 

Uneori, in compozitia „deliciosilor” cremwursti se strecoara tot felul de gunoaie, printre care si leucoplast, deseuri de sticla, lame de ras, deseuri de metal, viermi, precum si… picioare si ochi de sobolan.Obezitatea infantila si consumul de cremwursti

 

Sapand mai adanc, iata cat de evident devine faptul ca cremwurstii sunt in capul listei alimentelor periculoase si care cresc riscul de obezitate, inclusiv a celei infantile.

 

Daca nici dupa cele citite aici nu poti rezista tentatiei cremwurstilor, macar alege un produs care:

 

– Nu contine nitrati.

 

– Contine in proportie de 100% carne de vita sau carne de pui si zero produse derivate.

 

– Nu contine MSG, sirop de porumb, conservanti si aditivi.

 

– Provine de la fermieri locali care isi comercializeaza produsele pe scara restransa.

 

Evita pe cat posibil consumul de carne procesata! Daca esti consumator de carne, asigura-te ca produsele de carmangerie provin de la animale crescute in mod natural si in conditii salubre.

 

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...