"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Se pare ca cei mai buni prieteni ai omului poseda o trasatura olfactiva unica ce le permite sa adulmece activitatea canceroasa in respiratia persoanelor bolnave. 

Un studiu pilot de actualitate desfasurat in Austria sugereaza ca folosirea pe viitor a cainilor ca mijloc de depistare precoce a cancerului nu este deloc o perspectiva fantezista. Alte studii recente demonstreaza rate de succes incredibile in randul cainilor folositi pentru depistarea bolnavilor de cancer pulmonar.

cainii pot adulmeca boli

Rezultatele studiului preliminar, publicate recent intr-o revista stiintifica, indica o abilitate fascinanta a cainilor de a simti pur si simplu prezenta cancerului mai devreme si cu o precizie mult mai mare decat cea a multora dintre metodele moderne de detectare existente la ora actuala. Folosind ca etalon 120 de probe respiratorii, cercetatorii europeni au stabilit ca, per ansamblu, cainii folositi pentru studiu au detectat cu succes 70 la suta din cazurile de cancer, ceea ce scoate din nou in evidenta abilitatile uimitoare ale animalelor.

PUBLICITATE

„Cainii au identificat fara probleme pacientii cu tumori”, a explicat Peter Errhalt, sef al departamentului de pneumologie al Spitalului austriac Krems si autor al studiului, intr-o declaratie pentru AFP cu privire la rezultatele inregistrate.

Ancheta a fost o reverificare a ipotezelor anterioare trasate asupra abilitatilor cainilor „de a detecta un spectru larg de boli la oameni prin simpla interactiune directa cu acestia”. Rezultatele obtinute confirma depistarile unor cercetari efectuate in 2011, care au recunoscut si ele abilitatea cainilor de a detecta bolile de cancer in stadiile incipiente, si asta in conditiile in care cancerul este greu de depistat chiar si folosind tehnologii medicale moderne.

„Mirosul specific al bolilor de cancer exista cu certitudine, desi la ora actuala nu se cunosc cu exactitate compusii chimici care produc acest miros”, a explicat Dr. Hideto Sonoda de la Universitatea Kyushu din Japonia intr-un interviu preluat de BBC News anul trecut asupra misteriosului parfum al cancerului pe care cainii il pot simti cu usurinta. „Numai cainii cunosc adevaratul raspuns la intrebarea noastra.”

Dar cercetatorii din Austria depun eforturi pentru a afla cat mai repede acest raspuns prin cercetari suplimentare. Identificarea cu exactitate a mecanismelor olfactive canine responsabile in acest proces de detectie, precum si a compusilor care produc acest miros la oameni, cercetatorii ar putea dezvolta pe viitor instrumente noi mai eficiente

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE