"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Maya

Daca ai in fiecare zi mainile sau picioarele reci, atunci cred ca ar fi util pentru tine sa citesti cele ce urmeaza:

motivul de ingrijorare al mainilor si picioarelor reci

1. Fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud este o tulburare manifestata prin exarcerbarea reactiei fiziologice a extremitatilor la temperaturi scazute sau in conditii de stres. Arterele degetelor de la maini si picioare intra in vasospasm, o reactie ce ingusteaza vasele de sange si reduce fluxul de sange catre extremitati. In timp, peretii arterelor se pot ingrosa, ceea ce impiedica si mai mult irigarea cu sange. Aceste fenomene poarta denumire de „atacuri” sau puseuri. In timpul unui atac, degetele de la maini si picioare pot capata o coloratie nefireasca, devenind fie palide (albe), fie cianotice (albastrui), fie rosiatice. Din cauza slabei circulatii periferice, degetele devin reci si amortesc.

2. Boli autoimune

Lupus-ul este un binecunoscut factor contributor la aceste probleme. Lupus-ul sistemic ataca in mod direct vasele sanguine, iar disfunctiile circulatorii din capilarele de la nivelul pielii mainilor si picioarelor pot impiedica fluxul sanguin normal in aceste zone ale corpului. Astfel, extremitatile membrelor amortesc si „ingheata”.

PUBLICITATE

3. Hipotiroidism

Aceasta este o afectiune manifestata prin reducerea activitatii glandei tiroide, care nu mai secreta nivelurile optime de hormoni necesari pentru conversia nutrientilor si a oxigenului in energie. Hipotiridismul poate fi declansat de boli autoimune, malformatii congenitale, radioterapie, sau utilizarea anumitor substante medicamentoase, asa cum este litiul. Aceasta tulburare tiroidiana poate provoca sensibilitate la frig, intrucat incetinirea ritmului metabolic afecteaza capacitatea organismului de a produce energie calorica. Mainile si picioarele reci sunt un simptom frecvent al hipotiroidismului.

4. Probleme circulatorii

Majoritatea oamenilor pun simptomele descrise pe seama proastei circulatii a sangelui. Deficitele circulatorii survin atunci cand fluxul de sange, ce poarta oxigen si nutrienti catre toate celulele corpului, incetineste ca urmare a unei functii cardiace slabe si/sau a acumularii de colesterol pe peretii vaselor sanguine. Si da, este adevarat, inghetarea mainilor si a picioarelor se poate datora tulburarilor circulatorii, intrucat aceste zone periferice se afla cel mai departe de inima.

5. Anemie

Anemia apare pe fondul reducerii numarului de hematii (celule rosii), sau al scaderii hemoglobinei din sange. O consecinta a anemiei este oxigenarea slaba a membrelor, ceea ce poate duce la instalarea senzatiei de frig la nivelul extremitatilor.

Anemia

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE