"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Cu totii suntem constienti de importanta activitatii fizice, si nu exista nimic care sa poata inlocui nevoia corpului de miscare. Totusi, in mod interesant, extractul de curcuma ofera beneficii similare pentru sanatatea cardiovasculara, mai ales in randul femeilor de varsta a doua care se confrunta cu probleme de tensiune arteriala.

curcumina inlocuieste sportul

Din pacate, adeptii medicinei conventionale sunt complet dezinteresati de acest subiect si neglijeaza rolul curcumei in prevenirea bolilor de inima, in ciuda numeroaselor studii si cercetari care confirma proprietatile cardioprotectoare ale acestei plante. Poti consulta peste treizeci de conspecte pe acest subiect accesand baza de date proprietatile cardioprotectoare ale curcumei.

Potrivit unui studiu desfasurat anul trecut si publicat in Jurnalul American de Cardiologie, extractul de curcuma scade cu 56% riscul atacului de cord in urma interventiei de by-pass. Dar acest articol se concentreaza in special pe un studiu si mai interesant, publicat in 2012 in revista Nutrition Research (Studii in domeniul nutritiei). Dupa cum a constatat acest studiu, polifenolul primar continut de curcuma, substanta care ii confera plantei nuanta aramie, cunoscuta sub numele de curcumina, este la fel de eficace in imbunatatirea functiei vasculare la femeile trecute de varsta menopauzei precum sedintele de antrenament aerobic!

PUBLICITATE

Studiul, desfasurat asupra unui numar de 32 de femei aflate la menopauza, a durat 8 saptamani. Femeile au fost impartite in trei grupuri: grupul curcuminei, grupul exercitiilor fizice si grupul de control. Cercetatorii au evaluat starea peretilor interiori ai vaselor de sange (endoteliul), folosind ultrasunete pentru a masura gradul de dilatatie arteriala mediata de flux, un indicator binecunoscut al elasticitatii arteriale si al functiei endoteliale. Orice defect inregistrat la nivelul peretilor interiori ai vaselor de sange poate duce la instalarea aterosclerozei. Prin urmare, tot ceea ce poate preveni, reduce, sau inversa disfunctiile endoteliale poate influenta in mod direct rata morbiditatii cardiovasculare.

Timp de 8 saptamani, femeile din grupul curcuminei au primit zilnic cate 150 de grame de extract de curcuma, prin furnizarea prin dispersie coloidala a cate 25 mg de nanoparticule de curcumina. Grupul curcuminei nu a fost supus unei diete speciale sau unui program de exercitii fizice anume.

Femeile din grupul antrenamentelor fizice au fost instruite sa faca exercitii aerobice de cel putin trei ori pe saptamana, prin participarea la 2-3 sesiuni supravegheate si prin efectuarea

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restu articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!