"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

 

Cu totii suntem constienti de importanta activitatii fizice, si nu exista nimic care sa poata inlocui nevoia corpului de miscare. Totusi, in mod interesant, extractul de curcuma ofera beneficii similare pentru sanatatea cardiovasculara, mai ales in randul femeilor de varsta a doua care se confrunta cu probleme de tensiune arteriala.

 

Din pacate, adeptii medicinei conventionale sunt complet dezinteresati de acest subiect si neglijeaza rolul curcumei in prevenirea bolilor de inima, in ciuda numeroaselor studii si cercetari care confirma proprietatile cardioprotectoare ale acestei plante. Poti consulta peste treizeci de conspecte pe acest subiect accesand baza de date proprietatile cardioprotectoare ale curcumei.

 

Potrivit unui studiu desfasurat anul trecut si publicat in Jurnalul American de Cardiologie, extractul de curcuma scade cu 56% riscul atacului de cord in urma interventiei de by-pass. Dar acest articol se concentreaza in special pe un studiu si mai interesant, publicat in 2012 in revista Nutrition Research (Studii in domeniul nutritiei). Dupa cum a constatat acest studiu, polifenolul primar continut de curcuma, substanta care ii confera plantei nuanta aramie, cunoscuta sub numele de curcumina, este la fel de eficace in imbunatatirea functiei vasculare la femeile trecute de varsta menopauzei precum sedintele de antrenament aerobic!

 

Studiul, desfasurat asupra unui numar de 32 de femei aflate la menopauza, a durat 8 saptamani. Femeile au fost impartite in trei grupuri: grupul curcuminei, grupul exercitiilor fizice si grupul de control. Cercetatorii au evaluat starea peretilor interiori ai vaselor de sange (endoteliul), folosind ultrasunete pentru a masura gradul de dilatatie arteriala mediata de flux, un indicator binecunoscut al elasticitatii arteriale si al functiei endoteliale. Orice defect inregistrat la nivelul peretilor interiori ai vaselor de sange poate duce la instalarea aterosclerozei. Prin urmare, tot ceea ce poate preveni, reduce, sau inversa disfunctiile endoteliale poate influenta in mod direct rata morbiditatii cardiovasculare.

 

Timp de 8 saptamani, femeile din grupul curcuminei au primit zilnic cate 150 de grame de extract de curcuma, prin furnizarea prin dispersie coloidala a cate 25 mg de nanoparticule de curcumina. Grupul curcuminei nu a fost supus unei diete speciale sau unui program de exercitii fizice anume.

PUBLICITATE

 

Femeile din grupul antrenamentelor fizice au fost instruite sa faca exercitii aerobice de cel putin trei ori pe saptamana, prin participarea la 2-3 sesiuni supravegheate si prin efectuarea de exercitii suplimentare in particular. Antrenamentele au presupus multe reprize de mers pe jos si pe bicicleta, activitati desfasurate in cadrul unor sedinte de 30-60 minute. Intensitatea sedintelor a variat intre 60%, echivalentul pulsului cardiac maximal masurat in faza initiala a studiului, si pana la 70-75% din rata maximala a pulsului cardiac in a doua faza.

 

In urma studiului de 8 saptamani, cercetatorii au remarcat o crestere a gradului de dilatatie mediata de flux atat in grupul curcuminei, cat si in grupul exercitiilor fizice. Iata ce concluzii au desprins:

 

„Studiul de fata a aratat ca ingestia de curcumina la intervale regulate, sau sedintele regulate de exercitii aerobice, au imbunatatit deopotriva semnificativ functia endoteliala. Rezultatele sunt foarte similare, ceea ce sugereaza ca curcumina poate preveni degradarea functiei endoteliale la femeile aflate la varsta menopauzei.”

 

DEZBATERE

 

Chiar daca acest studiu scoate in evidenta beneficiile pentru sanatate ale curcumei si incurajeaza folosirea acesteia in alimentatie, este important sa subliniem faptul ca niciun supliment alimentar NU poate si NU trebuie sa inlocuiasca exercitiile fizice. In alta ordine de idei, insa, nici exercitiile fizice nu pot suplini efectele curcumei in prevenirea si vindecarea de boli si afectiuni. Asadar, ideal este sa tintesti catre efectul sinergic al combinarii antrenamentelor fizice regulate cu administrarea zilnica de curcumina. Pe scurt, cheia consta in combinarea celor doua, chiar daca studiul descris le-a analizat in mod separat.

 

Acelasi grup de cercetatori care au desfasurat studiul din 2012 a mai publicat o serie de rezultate interesante in Jurnalul American de Hipertensiune. Alte studii ale acestora, care au investigat efectele combinate ale exercitiilor fizice si ale curcuminei asupra cresterii rezistentei musculaturii cardiace la femeile dupa menopauza, au constatat ca „in randul femeilor la menopauza, exercitiile fizice de anduranta regulate coroborate cu administrarea de curcumina pot reduce faza refractara a ventriculului stang intr-o masura mai mare decat monoterapia cu oricare dintre aceste doua cai de actiune.”

 

Cresterea cronica a efortului de contractie a ventriculului stang, specific fazei refractare, poate duce la hipertrofii patologice locale, si este corelata in mod direct cu hipertensiunea arteriala si imbolnavirea valvei aortice. Pe scurt, acest studiu sugereaza ca o combinatie a celor doua abordari asigura cele mai bune rezultate.

 

Coroborarea antrenamentelor fizice cu administrarea zilnica de curcuma furnizeaza, totodata, un remediu ideal pentru durerile si inflamatiile instalate in urma efortului fizic. In plus, amelioreaza simptomele osteoartritei.

 

Despre Autor:

Cristian Iacov este autor pentru Secretele.com . „Imi doresc sa va dezvalui secretul sanatatii naturale pentru cunoasterea beneficiilor asupra organismului uman. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare!”. Pe Cristian Iacov il puteti gasi pe Facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE