"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Corpul uman este alcatuit din organe indispensabile vietii, asa cum sunt inima, plamanii, creierul, stomacul, rinichii si multe altele.

 

Dar stiai ca, odata cu procesul de evolutie, anumite parti ale corpului au devenit complet inutile, ceea ce inseamna ca putem trai si functiona perfect normal fara ele?

 

Iata o lista cu principalele 7 parti ale corpului care, in timp, au incetat sa mai indeplineasca o functie anume.

 

 

sapte parti ale corpului care nu au niciun rol

1. Plica semilunaris (a treia pleoapa)

 

La anumite persoane se intalnesc inca reminiscente ale unei a treia pleoape, pozitionata in apropierea canalului lacrimal, dar care in prezent nu are niciun rol esential in supravietuire sau in sustinerea vederii. De ce mai exista atunci? Ei bine, are de fapt o functie, aceea de a drena lacrimile, fiind principala vinovata pentru urdorile cu care ne trezim la ochi dimineata. Multumim din suflet plica semilunaris, ce ne-am face fara tine!?

 

2. Arrector pili

 

Aceste fibre musculare mici sunt atasate la fiecare folicul de par de pe corp. Ce rol au? Acela de a face parul sa se ridice, dand aspectul de piele de gaina atunci cand ne infioram. La animalele cu blana, acesti muschi joaca un rol in reducerea permeabilitatii parului, dar la oameni sunt complet inutili.

 

3. Maselele de minte

 

Molarii de minte sunt pozitionati adanc in cavitatea bucala, la extremitatea maxilarului superior si inferior. In afara de a genera probleme dentare, fiind dureroase si greu de extras, maselele de minte nu indeplinesc niciun rol justificat. In prezent, doar 35% dintre noi suntem scutiti de chinul aparitiei acestora.

 

4. Coccisul

 

Coccisul, sau noada, cum mai este supranumit, este sectiunea finala a coloanei vertebrale. Acest segment este alcatuit din 3-5 vertebre alipite sau separate, si este util doar pentru mamiferele care au… coada. La om, nu are alt rol decat sa ne faca sa aratam mai caraghios.

 

5. Amigdalele

 

Pozitionate pe ambele laturi ale gatului, amigdalele sunt complet inutile, dar pot genera tot felul de complicatii atunci cand se inflameaza si se umfla. Daca acest lucru se repeta de mai multe ori la rand, medicul ORL-ist poate recomanda o procedura chirurgicala de eliminare a lor.

 

6. Polipii nazali

 

Polipii nazali sunt mase de tesut limfoid pozitionate adanc in

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.