"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Uleiul vegetal nu este un aliment atat sanatos pe cat sustin unii. Prin prisma statisticilor din ultimele decenii, gatitul cu ulei vegetal produce rezultate absolut devastatoare, crescand exponential incidenta bolilor de cancer si a bolilor cardiovasculare.

 

Desi multi se opun acestor idei, punand imbolnavirile pe seama alimentelor bogate in grasimi, statisticile confirma ipoteza de mai sus prin faptul ca incidenta cazurilor de boli cardiovasculare si obezitate nu au scazut in ultimii ani, in ciuda adoptarii de regimuri alimentare cu continut scazut de grasimi.

 

Procesul de fabricare a uleiurilor vegetale este mai complicat decat se crede, necesitand o prelucrare indelungata. De fapt, uleiurile vegetale nici nu ar trebui sa fie etichetate drept „vegetale”, intrucat sunt obtinute practic din seminte de cereale (cele mai multe dintre ele modificate genetic). Uleiurile vegetale, care de regula sunt de culoare inchisa, sunt supuse unui proces intensiv de prelucrare pentru a crea uleiuri de o consistenta buna, apetisante si inodore. Acest proces nefiresc implica mai multe etape: rafinare, albire, dezodorizare, filtrare, respectiv extragere a acizilor grasi saturati pentru a subtia si fluidiza produsul final.

 

Pericolele reale ale folosirii uleiurilor vegetale la gatit

 

uleiurile vegetale dauneaza

 

• Uleiurile vegetale precum uleiul de soia, porumb, sofran si canola sunt nepotrivite pentru gatit, intrucat contin cantitati foarte mari de acizi grasi omega-6. Acizii grasi Omega-6 sunt benefici pentru organism doar atunci atunci cand se afla in raport de 3:1 cu acizii omega-3. Cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 sunt pestele gras si uleiul de ficat de cod. La nivel de populatie, consumul de acizi grasi omega-3 este foarte scazut, raportul actual fiind de aproximativ 50:1 (omega-6 – omega-3). Produsele alimentare preambalate prelucrate sunt la mare cautare in prezent, iar folosirea de ulei vegetal la gatit agraveaza si mai mult lucrurile.

 

• Uleiurile vegetale au un continut foarte mare de grasimi polinesaturate. Organismul uman este alcatuit in proportie de aproximativ 97% din grasimi saturate si mononesaturate. Pentru o regenerare si o reconstructie celulara adecvata, corpul are nevoie de grasimi, cu conditia ca acestea sa fie sanatoase. Atunci cand asaltam organismul in mod constant cu grasimi nesanatoase si nenaturale, in timp rezultatele sunt foarte grave. Uleiurile vegetale sunt periculoase pentru sanatate inclusiv pentru faptul ca se oxideaza imediat atunci cand sunt supuse la caldura.

PUBLICITATE

Acest lucru duce la crearea de radicali liberi, care, dupa cum stim, contribuie la imbatranirea prematura si la aparitia multor boli.

 

• In plus, cele mai multe uleiuri vegetale sunt modificate genetic. Ca reper, uleiul de rapita si uleiul de porumb produs in SUA sunt obtinute in proportie de 90% din surse modificate genetic.

 

• Majoritatea uleiurilor vegetale contin BHA si BHT (hidroxianisol butilat si hidroxitoluen butilat). Acesti aditivi artificiali sunt folositi pentru prelungirea termenului de valabilitate a produselor alimentare.
Evita sa folosesti ulei de canola, ulei de porumb, ulei de samburi de struguri, ulei de bumbac, ulei de soia, ulei de sofranel, ulei de floarea soarelui, ulei de tarate de orez, si margarina.

 

Cel mai bun ulei pentru gatit ramane uleiul de cocos. Pentru faptul ca este alcatuit din acizi grasi cu catena medie si acid lauric, uleiul de cocos este un adevarat superstar printre toate sursele de grasimi saturate existente. Acest ulei se oxideaza si mai greu atunci cand este incalzit.

 

Despre Autor:

Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duce la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!”
Sursa: naturalmedicinehouse. Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi pe Facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE