"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Uleiul vegetal nu este un aliment atat sanatos pe cat sustin unii. Prin prisma statisticilor din ultimele decenii, gatitul cu ulei vegetal produce rezultate absolut devastatoare, crescand exponential incidenta bolilor de cancer si a bolilor cardiovasculare.

Desi multi se opun acestor idei, punand imbolnavirile pe seama alimentelor bogate in grasimi, statisticile confirma ipoteza de mai sus prin faptul ca incidenta cazurilor de boli cardiovasculare si obezitate nu au scazut in ultimii ani, in ciuda adoptarii de regimuri alimentare cu continut scazut de grasimi.

Procesul de fabricare a uleiurilor vegetale este mai complicat decat se crede, necesitand o prelucrare indelungata. De fapt, uleiurile vegetale nici nu ar trebui sa fie etichetate drept „vegetale”, intrucat sunt obtinute practic din seminte de cereale (cele mai multe dintre ele modificate genetic). Uleiurile vegetale, care de regula sunt de culoare inchisa, sunt supuse unui proces intensiv de prelucrare pentru a crea uleiuri de o consistenta buna, apetisante si inodore. Acest proces nefiresc implica mai multe etape: rafinare, albire, dezodorizare, filtrare, respectiv extragere a acizilor grasi saturati pentru a subtia si fluidiza produsul final.

PUBLICITATE


Pericolele reale ale folosirii uleiurilor vegetale la gatit

uleiurile vegetale dauneaza

• Uleiurile vegetale precum uleiul de soia, porumb, sofran si canola sunt nepotrivite pentru gatit, intrucat contin cantitati foarte mari de acizi grasi omega-6. Acizii grasi Omega-6 sunt benefici pentru organism doar atunci atunci cand se afla in raport de 3:1 cu acizii omega-3. Cele mai bune surse de acizi grasi omega-3 sunt pestele gras si uleiul de ficat de cod. La nivel de populatie, consumul de acizi grasi omega-3 este foarte scazut, raportul actual fiind de aproximativ 50:1 (omega-6 – omega-3). Produsele alimentare preambalate prelucrate sunt la mare cautare in prezent, iar folosirea de ulei vegetal la gatit agraveaza si mai mult lucrurile.

• Uleiurile vegetale au un continut foarte mare de grasimi polinesaturate. Organismul uman este alcatuit in proportie de aproximativ 97% din grasimi saturate si mononesaturate. Pentru o regenerare si o reconstructie celulara adecvata, corpul are nevoie de grasimi, cu conditia ca acestea sa fie sanatoase. Atunci cand asaltam organismul in mod constant cu grasimi nesanatoase si nenaturale, in timp rezultatele sunt foarte grave. Uleiurile vegetale sunt periculoase pentru sanatate inclusiv pentru faptul ca se oxideaza imediat atunci cand sunt supuse la caldura.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!